Helyi közélet

2015.10.08. 12:40

Dubicsányban egyelőre még nem lesz új bánya

Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén - Országosan sikeres volt, nálunk viszont nem a bányászati koncessziós pályázat.

Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén - Országosan sikeres volt, nálunk viszont nem a bányászati koncessziós pályázat.Idén tavasszal jelentette meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a bányászati koncessziós felhívásokat szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére az ország tíz reménybeli területén, köztük megyénkben is, az úgynevezett „Dubicsány I. – szén” bányatelken barnakőszén feltárására és kitermelésére. A felhívásokra határidőben beérkező összesen 17 pályázat mindegyike formailag érvényesnek minősült. Érdekesség, hogy Sellye szénhidrogén-területre és Dubicsány szénterületre nem érkezett egyetlen ajánlat sem.

Csak, ha van érdeklődés

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint összességében a befektetők hazai szénhidrogén koncessziós lehetőségek iránti növekvő érdeklődése, a fokozódó verseny azért is különösen figyelemre méltó, mert egyébként nem igazán nagy nemzetközi szinten az ilyesféle beruházási aktivitás.

Érdeklődésünkre a minisztériumban elmondták, hogy a jövőben újabb szénhidrogén koncessziós pályázatok kiírását tervezik. Szén feltárására és kitermelésére irányuló pályázatot azonban megalapozott befektetői kezdeményezésre kívánnak csak meghirdetni.

Volna mit kitermelni

Mint ismeretes, megyénkben nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy életet leheljenek az esztendőkkel ezelőtt – a bükkábrányi külfejtést leszámítva – teljesen megszűnt energetikai jellegű szénbányászkodásba. Több, a dubicsányihoz hasonló szénmező is vár befektetőre.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában