Helyi közélet

2015.10.10. 15:38

A Debreceni Ítélőtáblán folytatódik a Tatár Iván-ügy

Miskolc, Debrecen - A vádlottak fellebbezése miatt a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik a Tatár Iván-ügyként ismertté vált büntetőper.

Miskolc, Debrecen - A vádlottak fellebbezése miatt a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik a Tatár Iván-ügyként ismertté vált büntetőper.Mint arról részletesen tudósítottunk, a Miskolci Törvényszék az R. D. és társai ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt (ismertebb nevén a Tatár Iván-ügyben) folyamatban lévő büntetőügyben szeptember 23-án hozta meg elsőfokú ítéletét.

A dr. Dósa Ágnes által vezetett büntetőtanács az elsőrendű vádlottat 13, a másodrendűt pedig 12 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. A segítségnyújtás elmulasztásával vádolt harmad- és negyedrendű vádlottat – két fiatalkorú fiút – 1-1 évre próbára bocsátotta.

Felmentésért fellebbeztek

Már a tárgyalást követően kiderült, hogy az ítélet nem jogerős, mert az első- és másodrendű vádlott felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. Akkor a másik két vádlott és az ügyész 3 napos gondolkodási időt kértek.

Mint a Miskolci Törvényszék elnökhelyettesétől, dr. Csillám Katalintól megtudtuk, végül is az ügyész valamennyi vádlott vonatkozásában tudomásul vette az ítéletet. A harmadrendű vádlott és védője részéről fellebbezés nem érkezett, míg a negyedrendű vádlott és védője felmentés érdekében jelentett be fellebbezést.

Fellebbezés esetén az ügy minden iratát és az ítéletet a részletes indoklással elküldik a területileg illetékes fellebbviteli bíróságra, esetünkben a Debreceni Ítélőtáblára. Azt egyelőre nem lehet tudni, mikor és hogyan foglalkozik az üggyel az ítélőtábla. Döntése azonban jogerősnek minősül.

Az eddigi gyakorlat szerint a fellebbviteli bíróság helybenhagyhatja az elsőfokú ítéletet és akkor az jogerőssé válik, de enyhítheti, vagy súlyosbíthatja is azt, szintén jogerős ítéletként. Az is lehetséges azonban, hogy új eljárásra utasítja az első fokon eljáró bíróságot és abban az esetben úja Miskolcon folytatódik a per.

ÉM-SZB


Miskolc - Az ügyész elfogadta az ítéletet a Tatár Iván-ügyben, de három vádlott fellebbezett. tovább »

A Tatár Iván-ügy elsőfokú ítéletének kihirdetésekor – hangsúlyozom az elsőfokú voltát, mert szinte minden ilyen ügyben fellebbezés van, és magasabb fokon dől el, hogy helyes volt-e a határozat „alapfokon” – az eljáró bírónő a súlyosbító körülmények között említette meg, hogy egyre több hasonlóan erőszakos, brutális bűncselekmény történt az utóbbi időben, ezért is szükséges, hogy olyan büntetés szülessen – természetesen maximálisan a törvények szabta határok között –, amely elrettenthet másokat a hasonló bűncselekmények elkövetésétől. Ez így helyes, és az igazságszolgáltatásnak nincs is nagyon más eszköz a kezében, amely a társadalom jogos „megtorló” igényén túl egyfajta nevelő eszközként hatna. Szaniszló Bálint jegyzete. tovább »

Miskolc - 13 és 12 év fegyházbüntetést kapott a Tatár Iván-ügy első- és másodrendű vádlottja szerdán. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában