Helyi közélet

2015.09.27. 23:11

Vendégkommentár: Barátság és szakmaszeretet

<em>A 2007-ben indított Fazola Fesztivál ez évben szeptember 25–26-án már kilencedik alkalommal kerül megrendezésre az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány és lelkes társszervezetek, oktatási intézmények közreműködésével. A már nemcsak környezetünkben, hanem régiónkon kívül is ismertté vált rendezvény az ősi bányász, kohász, erdész hagyományokra épül.</em> Dr. Nyitrai Dániel írása.

A 2007-ben indított Fazola Fesztivál ez évben szeptember 25–26-án már kilencedik alkalommal kerül megrendezésre az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány és lelkes társszervezetek, oktatási intézmények közreműködésével. A már nemcsak környezetünkben, hanem régiónkon kívül is ismertté vált rendezvény az ősi bányász, kohász, erdész hagyományokra épül. Dr. Nyitrai Dániel írása.

Barátság, szakmaszeretet, hazaszeretet – e három szó képezi azt a szellemi erőt, mely több mint negyed évezrede a hazai bányász, kohász, erdész társadalom összetartozását jellemzi. A selmecbányai alma mater kisugárzása napjainkban is igen erős kapcsot jelent.

Fazola Henriknek köszönhetjük, hogy 1770-ben a Garadna-patak völgyében a vaskohászat gyökeret vert. Kiszolgálásához a beáramló sok nemzetiségű kohász, bányász, erdész szakembergárda kart karba téve egy tarka kultúrájú ipari nagyvárossá fejlesztette Miskolcot. Talán ennek is köszönhető, hogy városunkban a képző-, zeneművészet és a színjátszás otthonra lelt. A múlt század 80-as éveinek végén a gazdasági és politikai rendszerváltást követően a város húzó gazdasági ágazatainak a vaskohászatnak és a mélyművelésű szénbányászatnak teljes megszűnése drasztikus életminőség-­romlást eredményezett. Ma a kohász, bányász szakmákat városunkban a Miskolci Egyetem Műszaki Anyag-, illetve Földtudományi Karok kutatóműhelyei, oktatási intézetei képviselik. A Fazola Fesztivál megtartásával az ősi hármas jelszavunk keretében célunk a kohászok, bányászok, erdészek kapcsolatának megtartása, az értékteremtő reál szakmák megismertetése a fiatalokkal, a szakmáink tudományos fejlődésével a lépéstartás és nem utolsósorban épített ipari örökségünk, gazdag szakmai gyűjteményeink bekapcsolása a város idegenforgalmi kínálatába.

A Fazola Fesztivál az évek során megtartotta hagyományos szerkezetét. A kétnapos rendezvény első napján, szeptember 25-én az MTA MAB székházában tudományos konferencia keretében az ipari örökségünk megóvásával kapcsolatosan hangzanak el előadások, majd ezt követően kohász, erdész, bányász társaink a selmeci hagyományok betartásával szakmai esten mélyíthetik el összetartozó barátságukat.

A második napon, szeptember 26-án zenés erdei kisvonattal látogathatnak ki az újmassai Fazola műemlékkohóhoz az érdeklődők. A szakmai programjaink keretében a már hagyományosnak mondható fémalakítás (kovácsolás, öntés, fémhab-előállítás), kismesterségek (például: ötvös, keramikus, famegmunkáló) szakmák bemutatása mellett a környezet és az erdők védelmére is rá kívánjuk irányítani a figyelmet. Mindig nagyon várt esemény a tiszteletbeli kohász avatásával egybekötött műemlékkohó virtuális csapolása. A nap szakmai eseményeit zenés és táncos produkciók színesítik.

Bízom abban, hogy rendezvényünkkel hozzájárulunk ipari örökségünk megóvásához, közkinccsé tételéhez, szakmai hagyományaink fenntartásához, az értékteremtő ember megbecsüléséhez.​

- Szerzőnk okleveles kohómérnök, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület diósgyőri elnöke -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában