Helyi közélet

2015.09.23. 17:38

Utánam, srácok – a kilátóba!

Miskolc - 40 éve mutatták be a tévésorozatot, amelynek címét viseli az Utánam, srácok! Fesztivál. Október 2–3-án lesz.

Miskolc - 40 éve mutatták be a tévésorozatot, amelynek címét viseli az Utánam, srácok! Fesztivál. Október 2–3-án lesz.

Talán a magyar film­történet legjelentősebb (egyetlen?) olyan alkotása, amelyet a borsodi megyeszékhelyen forgattak – és ott is játszódik a sztorija szerint. Merthogy írója, Berkes Péter annak idején így találta ki, amikor a Magyar Televízió felkérésére fiatal srácokról és lányokról szóló történethez keresett helyszínt.

Színészvendégek

Még nem biztos, hogy ő is el tud jönni a két hét múlva hétvégén esedékes miskolci fesztiválra, de a többi meghívott érkezésére nagy az esély: ők az 1974-ben készített Utánam, srácok! tévésorozat gyerekszínész-sztárjai, Kovács Krisztián, Jelisztratov Szergej, Berkes Gabi, Martos Tamás, Berkes Zoltán. Ők a szombat délutáni program főszereplői – velük lesz beszélgetés a négy évtizeddel ezelőtti kalandról az Avastetőn –, ezt délelőtt sportnap (kamabajnokság) előzi meg, délben bográcsozás, délután pedig, ugyancsak a kilátóban építészeti beszélgetés (a kilátó múltjáról-jelenéről-jövőjéről) és filmvetítés kíséri, végül éjszakába nyúlóan koncertek: DJ Zöld, Kés, Liquid Limbs. De talán a legvonzóbb az lehet a nap kínálatában, hogy az érdeklődők ezen a szombat délutánon felmehetnek a város szimbólumának számító tévétorony felső emeletére, ami, ugyebár, amúgy sok-sok éve zárva van (mint vendéglátóhely).

Weidlich-udvar napja

A fesztivál egyébként már előző nap elkezdődik, a második alkalommal megtartandó „Weidlich-udvar napja” keretében. Október 2-án, pénteken értelemszerűen a színházhoz közeli Széchenyi utcai épületben, délután 4 órától várják az Észak-Keleti Átjáró tagjai a közönséget, akikkel városi túráik sorozatának következő állomásaként megtekintik az egykori Apolló mozi máig létező (pincebeli) maradványait. Majd a Privát félmúlt Miskolcon könyvsorozat aktuális kötetének bemutatója következik, illetve egy előadás és beszélgetés a miskolci mozitörténetről: hogy milyen filmek „forogtak” valaha a városban, továbbá hogy milyen mozik működtek az elmúlt százegynéhány esztendőben ugyanitt, Perecestől Tapolcáig. Ez utóbbi téma egy ugyanezen kérdésekre irányuló helytörténeti kutatás kiindulópontja kíván lenni.

ÉM


Kamabajnokság

A fesztivál egészére, minden programjára – amint az az Észak-Keleti Átjáró Egyesület esetében már megszokott – díjtalan a belépés. A szervezők az érdeklődő közönségen túl várják és invitálják a szombat délelőtti (az avastetői sportpályákon rendezendő) alkalmi bajnokságra nevezni kívánó csapatokat, amelyet az egyedülálló miskolci sportágban, a kamában írnak ki. A 6–8 fős csapatokat megmozgató labdás játékról az utanamsracok.blogspot.hu weboldalon olvashatunk, ahogy a fesztivállal és a programmal kapcsolatos más előzményekről, tudnivalókról, a civil egyesület tevékenységéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában