Helyi közélet

2015.09.21. 15:25

Öt elsőfilm versenghet az Európai Filmdíjért a felfedezett kategóriában

Budapest, 2015. szeptember 21., hétfő (MTI) - Öt alkotás, köztük török, osztrák, dán, német és brit rendezők elsőfilmjei versenghetnek idén az Európai Filmdíjért az Európai felfedezett kategóriában.

Budapest, 2015. szeptember 21., hétfő (MTI) - Öt alkotás, köztük török, osztrák, dán, német és brit rendezők elsőfilmjei versenghetnek idén az Európai Filmdíjért az Európai felfedezett kategóriában.

Az elismerést az Európai Filmdíj kiosztásakor ítélik oda minden évben egy fiatal, feltörekvő európai rendező első játékfilmjéért. Az Európai Filmakadémia (EFA) az idei jelölteket a németországi Oldenburg Nemzetközi Filmfesztiválon jelentette be.

A jelöltek közt van Deniz Gamze Ergüven török rendező Cannes-ban és a miskolci CineFesten már díjazott Mustang című alkotása, amely egy észak-törökországi faluban élő öt lánytestvérről szól, akik számára a családi otthon börtönné válik. Szintén indulhat az elismerésért Veronika Franz és Severin Fiala számos fesztiválon sikert aratott Ich seh Ich seh című horrorja, amelyet Ausztria idén nevezett a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért folyó versengésbe is.

Szerepel még a kiválasztott filmek között a dán Anna Sofie Hartmann első rendezése, a Limbo, a német Tom Sommerlatte színész-rendező Im Sommer wohnt er unten című csípős komédiája, valamint a brit John Maclean Slow West című westernje is. A Sundance filmfesztiválon sikerrel debütált film egyik főszerepében Michael Fassbender látható.

Az idei jelöltekről egy héttagú bizottság döntött, amelyben helyet kapott az EFA igazgatósági tagja, Dagmar Jacobsen, három szakértő - a román Mihai Chirilov, a brit Lynda Myles és a holland Gerwin Tamsma -, valamint a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) képviseletében a lengyel Krzysztof Kwiatkowski, az olasz Marco Spagnoli és a brit Neil Young is.

A felfedezett kategória nyertesét az EFA több mint háromezer fős tagságának szavazatai alapján választják ki. Az Európai Filmdíjak idei ünnepélyes díjátadóját december 12-én tartják Berlinben - olvasható az Európai Filmakadémia sajtóközleményében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában