Helyi közélet

2015.09.29. 11:13

Világnap

<em>Tudják, mi van ma? Szeptember 29., a Fegyveres erők napja. Legalábbis az volt régen, gyerekkoromban. A tíz-tizenöt évvel fiatalabbak már nem is emlékezhetnek rá, hogy annak idején nekünk iskolai szünet volt ezen a napon, és akadályversenyeken vettünk részt a szabadban, Miskolcon például a Csanyikban</em>. <strong>Hajdu Mariann jegyzete</strong>.

Tudják, mi van ma? Szeptember 29., a Fegyveres erők napja. Legalábbis az volt régen, gyerekkoromban. A tíz-tizenöt évvel fiatalabbak már nem is emlékezhetnek rá, hogy annak idején nekünk iskolai szünet volt ezen a napon, és akadályversenyeken vettünk részt a szabadban, Miskolcon például a CsanyikbanHajdu Mariann jegyzete.

1992-ben volt az utolsó ilyen, aztán a rendszerváltás elsodorta ezt az ünnepet – hiszen a néphadsereget ünnepeltük –, és áttették valamely más napra. Akkortájt még sorkötelesek voltak a fiúk, két évet, később egyet le kellett húzni a katonaságnál, nem véletlen, hogy ha két 40-es, 50-es férfi beszédbe elegyedik, előbb vagy utóbb a katonaélmények kerülnek terítékre.

Mindenféle nosztalgia nélkül mesélem mindezt. Nem lehetett jó, még akkor sem, ha sok idősebb férfi gyakran emlegeti, ráférne a mai fiatalokra egy kis katonaság, ott aztán megtanulnák, mi az, hogy rend és fegyelem.

Én azt szeretném (mint anya, mint leendő anyós, nagymama vagy egyszerűen csak állampolgár), hogy soha ne kelljen megtudni, milyen az, ha valamely szerettünknek be kell vonulni. Rossz olvasni és hallgatni manapság a híreket, és attól tartani, hogy mi lenne, ha nem csak messze forrongana a világ. Szeretnék bízni benne, hogy a fegyveres erők napja csak egy gyerekkori ártatlan emlék marad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában