Helyi közélet

2015.09.29. 08:37

Nem mindennapi hídépítés: egy darabban

Edelény - Egy darabban emelték be azt az acélszerkezetű hidat Edelényben a Holt-Bódva felett, mely a várost köti össze a Kastélyszigettel és teszi a turisták és a helyiek számára még megközelíthetőbbé a barokk kastélyt és parkját.

Edelény - Egy darabban emelték be azt az acélszerkezetű hidat Edelényben a Holt-Bódva felett, mely a várost köti össze a Kastélyszigettel és teszi a turisták és a helyiek számára még megközelíthetőbbé a barokk kastélyt és parkját. Ritkán fordul elő, hogy egy 24,4 méter hosszú, valamint 4,5 méter széles konstrukciót egyben gyártanak és juttatnak a beépítés helyszínére: a szállítmány össztömege több mint negyven tonna volt.

Vasbeton cölöpökön áll ezentúl a híd, amely új összeköttetést biztosít a belvárosban az István király útja és a Kastélysziget között. Csak gyalogosok és kerékpárosok használhatják majd a 3,5 tonna teherbírású szerkezetet, melyet a város felől elektromos sorompó zár majd le.

A mintegy 25 millió forintos beruházás a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ ÉMOP program keretében támogatott pályázata kapcsán valósult meg. Az I. fejlesztési ütemben a kastély megmaradt értékeinek élményszerű bemutatása valósult meg, amely keretében Magyarország legnagyobb összefüggő XVIII. századi rokokó falkép együttesét restaurálták.

A II. fejlesztési ütemben a kastély-gyűjtemény megalapozása a cél, valamint a teljes kastélysziget rehabilitációja. Az európai uniós forrás 100 százalékos támogatást biztosít a kastélysziget felújítására, melynek második fejlesztési üteme egy 900 millió forintos beruházás. Ennek eredményeképp egy 10 hektáron elterülő, különlegességekkel teli komp­lexum várja majd a turistákat Edelényben.

ÉM-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában