Helyi közélet

2015.09.08. 22:39

Megőrizni az értékeket

Szentistván, Tiszabábolna - A védett ősgyepet és egy magyar lófajtát segít megőrizni a most átadott gazdasági központ.

Szentistván, Tiszabábolna - A védett ősgyepet és egy magyar lófajtát segít megőrizni a most átadott gazdasági központ.

Kétszáz lovat és félezer juhot tartanak majd a Szentistván és Tiszabábolna közt fekvő Batúz-tanyán. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 738 millió forint uniós és hazai támogatásból alakította ki azt a gazdálkodási központot, amely segít megőrizni a Borsodi-mezőség arculatát. Egyebek között 212 férőhelyes lóistálló, tárolók, fogadóépület, juhhodály épült, s gépeket is vásároltak. A központhoz ezer hektárnyi ősgyep tartozik.

Megmenteni

Az ünnepélyes avatáson dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kiemelte, a központ egyik alapfeladata, hogy megmentse a furioso-north star lófajtát. Ez lesz az egyetlen ilyen állami ménes, jelenleg 81 lóból áll, de a cél, hogy kétszáz egyedre növeljék az állományt. Elmondta: a nemzeti parkok a következő öt évben 46 milliárd forintra pályázhatnak, tízmilliárd forinttal többre, mint az előző időszakban.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője bízik abban, hogy a 12 embernek munkát adó fejlesztés turisztikailag is hasznossá válik. A Borsodi-mezőség sok értéket rejt, amelyek mellett elmegyünk, s akkor jövünk rá, hogy mi volt a birtokunkban, amikor már nincsen.

Bartók László szakmai igazgató, a Furioso-North Star Egyesület tenyésztési bizottságának tagja kiemelte, a 170 éves fajta ma is modernnek számít. A furioso túlélte a két világháborút, de 1990 után majdnem semmivé lett az értékes génállomány. Szerencsére több lelkes magánember megmentett jó néhány egyedet, s a fajta megőrzését most az itt alakuló állami ménes segíti majd.

Az ünnepség végén dr. Berkes László pápai prelátus áldotta meg a komplexumot, dr. Rácz András helyettes államtitkár pedig átadta az épületek kulcsát Dávid Ádám telepvezetőnek.

ÉM-TB


Számos terv van még

A rendezvényen Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) vezetője elmondta, a következő lépés, hogy forrást szerezzenek a telepre vezető út elkészítéséhez. A BNPI a következő pályázati ciklusra már 30 előkészített pályázattal rendelkezik, egyebek közt tervezik a miskolci Herman Ottó Emlékpark fejlesztését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában