Helyi közélet

2015.09.26. 19:17

„Középpontban a család…”

Miskolc - A várandósok gondozása volt a fő témája a jubileumi szakmai rendezvénynek.

Miskolc - A várandósok gondozása volt a fő témája a jubileumi szakmai rendezvénynek.– A nőorvosok számos szűkebb szakmai társasága közül a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társasága most ünnepli fennállásának 40 éves évfordulóját. Úgy gondoltuk, hogy az évenkénti kongresszusok között az ideit jubileumi nagygyűlésként kiemelten kezeljük, központi témájául pedig a családot választottuk – tájékoztatott a még tegnap kezdődött, kétnapos rendezvény előtt dr. Nagy Gábor, a társrendező, vagyis a B.-A.-Z. Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa. Megtudtuk, minthogy a családokkal leginkább a védőnők vannak kapcsolatban, a Lillafüredi Palotaszállóban tartott 130–140 fős rendezvény résztvevői is zömmel védőnők.

Az esemény egyik különlegessége, hogy a várandósgondozást illetően nem csak hazai, de a meghívott szerb és székely szülész főorvosok révén a Kárpát-medencei gyakorlatról képet ad. A magyarországi előadók között szerepel Csákány György, az idén életbe lépett új, „várandósgondozási törvény” (már a terhesgondozást felváltó új elnevezés is személetbeli változásra utal) fő kidolgozóját is felkérték egy előadásra.

– A törvény újdonságai közül az egyik lényeges elem, hogy a várandósság gondozójaként egyszemélyi felelőst kell megnevezni, aki lehet a várandós választott orvosa, de a területileg illetékes várandósgondozást végző is. A másik, hogy minden esetben el kell végezni egy rizikóbecslést: a várandósság kiviselése lehet (például magas vérnyomás, vagy korábbi császáros szülés esetén) magas, avagy alacsony rizikójú. A harmadik, hogy alacsony besorolás esetén a gondozást és a szülés levezetését is önállóan végezheti a szülésznő is.

A rendezvényen Balog Zoltán miniszter is előadást vállalt.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában