Helyi közélet

2015.09.10. 17:12

Kezdődik a CineFest: rekordszámú alkotót vár az idén a filmfesztivál

Miskolc - Claudia Cardinale, a világhírű színésznő a fesztivál nyitórendezvényén, Miskolcon veszi át életműdíját. Interjú Bíró Tiborral, a fesztivál igazgatójával.

Miskolc - Claudia Cardinale, a világhírű színésznő a fesztivál nyitórendezvényén, Miskolcon veszi át életműdíját. Interjú Bíró Tiborral, a fesztivál igazgatójával.

Péntektől monstre vetítések Miskolcon, hiszen tíz napon át, jövő vasárnapig a filmeké lesz a főszerep a városban. Már megszoktuk, ha szeptember, akkor jön a Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztivál. Bíró Tibort, a fesztivál igazgatóját az idei programról kérdeztük.

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a filmfesztivált. Miben követik a hagyományokat, és miben lesz más az idei rendezvény, mint az előzőek?

Bíró Tibor: Ahogy ez már az elmúlt években megszokott volt, az idén is az előző fesztivál óta készült filmekből válogattunk a világ filmterméséből, főleg azokból, amelyek a világ nagy fesztiváljain már szerepeltek. Idén is több olyan film van, amely a cannes-i filmfesztiválon, a berlini vagy épp az amerikai Sundance fesztiválon volt díjazott alkotás. Ezek a filmek most is először lesznek láthatók Magyarországon, sőt nem egyszer ez lesz az egyetlen alkalom, hiszen csak töredéküket forgalmazzák majd a mozik.

Évről évre változik, hogy milyen témák foglalkoztatják a világ alkotóit. Ezt nem tudjuk befolyásolni, vannak olyan évek, amikor a drámák, van, hogy a történelmi témák feldolgozásának túlsúlya jellemző, és vannak olyan szerencsés évek, amikor sokszínű ez a kínálat. Az idei év ilyen. Nagyon változatos témájú filmeket láthat a néző. A többséget elsősorban a nagyjátékfilm-program érdekli, de hiszem, hogy az idén is telt házasak lesznek a kisjátékfilmek, az animációs és a dokumentumfilmek is.

További változás: annyi dokumentumfilmmel jelentkeztek az előző években, hogy az idén – a nagyjátékfilmekhez részben hasonlóan – meghívásossá tettük ezt a kategóriát. A többi kategória továbbra is nevezésen alapul. Az idén egyébként összesen 169 alkotást mutatunk be, ebből 76 vesz részt a versenyprogramban, ebből 21 nagyjáték-, 33 kisjáték-, 15 animációs és 7 dokumentumfilm. Idén is nemzetközi zsűri dönt a díjakról, ezenkívül független nemzetközi szervezetek is delegálnak zsűrit a fesztiválra. Minőségi mutatója a fesztiválnak, hogy ez rajtunk kívül csak a nagyokra jellemző – Cannes-ra, Locarnóra, Berlinre. Ilyen zsűri a Fipresci, a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetsége zsűrije, a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri, az idén először pedig a Nemzetközi Artmozik Szövetsége (CICAE) is delegál zsűrit a fesztiválra.

Sikerült elérni, hogy mindenki Miskolcról beszél: a CineFest vendége lesz a világhírű színésznő, Claudia Cardinale. Hogyan sikerült ezt elérni?

Bíró Tibor: Minden évben van valami speciális tematikánk a CineClassics program keretében. Tavaly Zsigmond Vilmos volt az életműdíjasunk, ehhez kapcsolódott a válogatás. Az idén az merült fel, hogy elevenítsük fel a western műfaját, így négy klasszikus westernfilmet mutatunk be. Magyarországon a Volt egyszer egy vadnyugat volt az igazi westernfilm, amit mindenki ismert és szeretett. Mivel a filmet az idén digitális formában felújították – nem is akárhogyan, mert elővették a hosszabb, eredeti rendezői változatot –, így esett erre a választás, és arra, hogy ez a film legyen a fesztivál nyitófilmje is. Ekkor gondoltunk arra, hogy meghívjuk a film női főszereplőjét, Claudia Cardinale-t, és hogy ő legyen az idei fesztivál életműdíjasa. Elfogadta a felkérésünket.

Könnyen?

Bíró Tibor: Igen. Tudomásom szerint egyedül Berlinben és Cannes-ban kapott életműdíjat eddig, mi ebbe a sorba csatlakoztunk be harmadikként.

A CineFesten egymásnak adják a kilincset a filmalkotók. Kiket várhatunk még az idén?

Bíró Tibor: Nehéz lenne felsorolni. Az elmúlt évekhez képest is rekordszámú alkotó jelezte, hogy érkezik a filmje bemutatójára, mind a nagyjáték-, mind a kisjátékfilmek kategóriájában. Nagyon örülünk neki, mert ez azt jelenti, hogy érdekli őket a filmjük fogadtatása. Emellett ez pluszt jelent a közönség számára is, mert személyesen találkozhatnak az alkotóval, és az előadás után beszélgethetnek velük a filmről. Idei vendégeink közül Reisz Gábor rendezőt emelném ki, akinek a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmje a tavalyi fesztivál egyik fődíjasa lett. Az idén mint fiatal alkotó a zsűri munkájában vesz majd részt. A VAN egyébként az elmúlt év legnagyobb sikere volt. A magyarországi rendkívül sikeres fogadtatást úgy gondolom, elő tudtuk segíteni azzal, hogy a filmfesztiválon volt a premierje, és ettől kezdve ráirányult a figyelem. Ez az egyik legfontosabb missziónk, hogy fiatal alkotóknak, különösen a magyar alkotóknak megadjuk ezt a lehetőséget.

Apropó, magyar filmek. Tavaly hosszú évek után először voltak magyar filmek a fesztiválon. Lesznek az idén is?

Bíró Tibor: Hörcher Gábor Drifter című dokumentumfilmjének itt lesz a magyarországi premierje, de nagyjátékfilmnek nem lesz. Ez a magyar filmek ügye: sajnos nincs periodikusság abban, hogy egy film mikor készül el. Most is több film készül, ami viszont az első félévben készült, az már a mozikba került, így nem felelnek meg annak a kritériumnak, hogy a fesztiválon legyen a premierjük. Reméljük, jövőre szerencsésebben alakul a helyzet.

Tavaly a 12 éven át készült Sráckor, korábban a Help, vagy éppen a magyar VAN-filmek karrierje később, már a miskolci fesztivált követően indult be igazán. Hogy látja az idei kínálatot: lesz folytatás?

Bíró Tibor: Várhatóan lesznek, amelyek kultfilmmé válnak, és nagy népszerűségre tesznek szert. Egy érdekességet említenék, van egy külföldi fesztiválokon számos elismerést kapott amerikai nagyjátékfilm (Sean Baker rendezte, a címe Tangerine), amelyet iPhone telefonnal készítettek. Ez a film a nagy költségvetésű stúdióban készült filmekkel is versenyképes tud lenni. Ez jó példa arra, hogy a technika most már kevésbé akadálya annak, hogy értékes alkotások szülessenek. Vagyis a lehetőség világszerte sokkal nagyobb, hogy valaki a fesztiválig is eljusson egy kis költségvetésű, független filmmel.

Tavaly Spanyolország és India volt a fesztivál fókuszában, az idén Ausztria, Csehország és Kína…

Bíró Tibor: Tematikus sorozatunkkal azoknak az országoknak a filmalkotásait kívánjuk megismertetni, amelyek eddig nem találtak utat a magyar nézőkhöz. Így szeptember 12-én Ausztria kerül a fesztivál középpontjába, osztrák nagyjátékfilmeket és rövidfilmeket mutatunk be részben versenyben, részben versenyen kívül. A fesztivál második hétvégéje pedig Csehországé lesz. A kínai program a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal és a Magyar Művészeti Akadémiával közös – ők egyébként mindketten elkötelezettek abban, hogy a magyar filmművészet külföldi és a külföldi filmművészet magyarországi kapcsolatait erősítsék –, így a mi fesztiválunkkal egy időben, de tőlünk független szervezésben Kínában a magyar filmművészet mutatkozik be. Miskolcon két friss, Magyarországon soha nem vetített kínai filmet mutatunk be, az egyik a versenyprogramban indul. Az esemény idején kiállítás nyílik a Művészetek Házában kínai moziplakátokból, a fesztiválra pedig öttagú kínai filmes delegáció is érkezik. Ez sokat jelent számunkra, hiszen távolra viszik a fesztivál hírét.

A fesztivált – hagyományosan – számos kísérőprogram színesíti, amelyek nem csak a szakma, de az érdeklődők számára is érdekesek lehetnek. Mik várhatóak az idén?

Bíró Tibor: Az idén negyedik alkalommal rendezzük meg a Miskolci Nemzetközi Filmvásárt, ami iránt egyre nő az érdeklődés. Azoknak a filmeknek próbál segíteni, amelyek nehezebben jutnak a piacra, itt elsősorban dokumentum- és kisjátékfilmekre gondolok. Ez szakmai esemény, és az elmúlt négy év fejlődése is bizonyítja, hogy 5–10 év múlva a market Közép-Európa egyik meghatározó eseményévé nőheti majd ki magát, ez is a célunk vele. A westernről egyébként nemzetközi konferencia is lesz október 12-én a Béke moziteremben. Mindenhol magyar–angol tolmácsolást biztosítunk.

Megemlíteném még a Roma-kép program folytatását is, amely az idén a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézetével kötött együttműködésünk eredményeként jött létre, és amely során öt hallgatónak a régióban élő romák életét bemutató filmjeit vetítjük. A programhoz filmkészítő workshop is kapcsolódik roma fiatalok részvételével. Van egy másik, helyi vonatkozású filmkészítő workshop is – ez már elkezdődött –, három rövid dokumentumfilm készítését pályáztattuk meg szintén a Miskolci Egyetemmel közösen, a filmek a miskolci görög, szlovák és bolgár kisebbségek múltját és történetét mutatják be. A szakmai programok is – mint a fesztivál minden programja – ingyenesen látogathatók.

Akárcsak a koncertek, amelyek a fesztiválra való ráhangolódást segítik a Városház téren szeptember 11–12-én este. A magyar könnyűzenei élet legfrissebb és legnépszerűbb formációi lépnek fel ezen a két estén, mint például a Sky Fanatic, a Paddy and the Rats, a The Carbonfools és a Wellhello.

A fesztivál egyre nagyobb népszerűségre tett szert az évek során, sok vendég érkezik az ország más tájáról és külföldről, és a miskolciak számára is fontos társadalmi eseménnyé vált. Hogy érzi, nem nőtte ki a Művészetek Háza a rendezvényt?

Bíró Tibor: A helyszínek tekintetében a határait feszegeti a fesztivál: óriási az érdeklődés iránta. A jelenleg használt három vetítőterem közül az egyik – a Művészetek Háza nagyterme – pedig nem igazi vetítőterem. Azt gondolom, hogy hamarosan utána kell néznünk, hogy hogyan tudnánk bővíteni a vetítőhelyek számát a belvárosban, a továbbfejlődésnek ez az egyik útja.

ÉM-HM


Névjegy: Bíró Tibor

  • Bíró Tibor a Cine-Mis Moziüzemi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Tanulmányait a Sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskolán és a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen végezte.
  • A filmterjesztés és moziüzemeltetés területén több mint 30 éve dolgozik. A Cine-Mis Nonprofit Kft. vezetését 19 éve látja el. A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál alapítója és igazgatója. Hazai és külföldi filmszakmai rendezvények rendszeres előadója és résztvevője. Nemzetközi filmszakmai szervezetek delegáltjaként a legjelentősebb európai filmfesztiválok zsűrijeinek munkájában is részt vesz.
  • 2014-ben Miskolci Múzsa Díjat kapott.

  • Budapest, 2015. szeptember 9., szerda (MTI) - Pénteken kezdődik a világ filmművészetéből friss és színvonalas válogatást kínáló 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, a seregszemlén idén több mint 10 országból összesen 19 nagyjátékfilm versenyez. tovább »

    Miskolc - 2010-ben újult meg a perecesi szabadtéri színpad, ami betonfalakkal van körülvéve, ezt lenne jó kiszínezni. tovább »

    Miskolc - Egyszemélyes stáb, ez egy ismert fogalom a film­gyártásban. S ilyen egyszemélyes stábbal készült A vásárhelyi zsidóság című dokumentumfilm is, amelyet a Cinefest dokumentumfilmes szakmai napján mutatnak be. tovább »

    Miskolc - Claudia Cardinale, az európai mozi egyik legnagyobb legendája lesz a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idei életműdíjasa. tovább »

    Budapest, 2015. augusztus 18., kedd (MTI) - Claudia Cardinale kapja a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját; a programsorozatot szeptember 11. és 20. között rendezik meg a borsodi megyeszékhelyen. tovább »

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában