Helyi közélet

2015.09.28. 00:01

IX. Fazola Fesztivál - Röpültek az aranyszikrák, újra életre kelt az őskohó

Miskolc - A IX. Fazola Fesztiválon megtudtuk, ma már alig akad egy-két fiatal, aki kovács szeretne lenni.

Miskolc - A IX. Fazola Fesztiválon megtudtuk, ma már alig akad egy-két fiatal, aki kovács szeretne lenni.

Amikor az újmassai őskohóhoz érünk, a kohászok baráti közössége épp vidáman énekel. Nemcsak úgy maguknak, hanem a színpadon, korsót tartva a kezükben, mivel épp most avatják tiszteletbeli kohásszá Balogh Bélát, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnökét.

Szombat délután a IX. Fazola Fesztiválon jártunk, amit a hagyományoknak megfelelően az újmassai őskohónál rendeztek. Miután az új kohász megkapta ezüst színű védőruháját, minden tekintet az őskohóra szegeződött, hiszen a nap legérdekesebb eseménye következett, a látványcsapolás. Nem igazi csapolás volt persze, csak virtuális, de a népes gyerekseregnek így is nagy élményt jelentett a kohászok hajdani munkáját felelevenítő bemutató. És még az sem zavarta őket, hogy közben szakadt az eső.

„Lesz még kohászat”

A ceremónia végén aztán dr. Nyitrai Dániel, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület diósgyőri elnöke, a fesztivál főszervezője lapunknak elmondta: minden évben tiszteletbeli kohásszá avatnak egy olyan embert, aki a munkájukat segíti. Mivel jelenleg Miskolcon nincs kohászat, a segítség a fesztivál megrendezéséhez kell. Az elnök azonban reménykedik. Véleménye szerint Diósgyőrben újra lesz kohászat, ha nem is akkora mint régen, de egy 300–400 embert foglalkoztató bizonyosan. A Fazola Fesztiválról szólva pedig hangsúlyozza: a hagyományok őrzése mellet legfőbb céljuk a kohászat, a bányászat és az erdészet összetartozásának bemutatása a selmeci hagyományok szerint. De szeretnék népszerűsíteni az őskohót is, hiszen ez hazánk egyedülálló ipartörténeti emléke. Balogh Béla mindehhez annyit tesz hozzá: kitüntetés számára a tiszteletbeli kohász cím, és már azon gondolkodik, hogy jövőre, a 10. jubileumi fesztivált hogyan ünnepeljék meg méltóképpen.

Lelke van

A program látványkovácsolást is hirdetett, de most az eső elől a kovács, Lázár Gáspár is a sátor alá húzódott. Megtudjuk tőle, a mai fiatalokat már nem érdekli ez a mesterség. Neki van egy tanulója, 5 éve került hozzá, de azóta senki nem akarta a szakmát közelebbről megismerni. Szerinte ez azért van, mert ma már a fiatalok nem akarnak dolgozni. Inkább főiskolára, egyetemre mennek.

– Pedig én képes vagyok elnézegetni egy-egy jól sikerült darabot órákig. Mert annak lelke és rezgése van. Aki pedig ezt nem érzi meg, abból nem lesz kétkezi munkás – fogalmaz.

Akadnak azért bátor turisták, akik a szakadó eső ellenére is kilátogattak a Fazola Fesztiválra. Kondás Béla és felesége például, akik Budapestről érkeztek.

– Szakmabeli vagyok, úgyhogy én majdnem minden évben eljövök a rendezvényre – árulja el a férj. – Véleményem szerint nagyon fontos a fesztivál, nemcsak az ősök tisztelete miatt, hanem hogy a fiatalok érdeklődését felkeltse a kohászat, az öntészet iránt. Miskolcon pedig adott, hogy a tudást felső fokon is megszerezzék az egyetemen.

ÉM-HE


Konferenciával kezdődött

A IX. Fazola Fesztivált az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány, az MMKM Kohászati Múzeum, a Rotary Club Miskolc, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület és a Miskolci Egyetem közösen rendezte meg. A programokhoz több oktatási intézmény is csatlakozott. A fesztivál első napján az ipartörténet hazai és nemzetközi szinten is elismert képviselői a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Bizottságának székházában tudományos konferenciát tartottak. A második nap szabadtéri ünnepséget rendeztek az újmassai Fazola műemlékkohó térségében.


A 2007-ben indított Fazola Fesztivál ez évben szeptember 25–26-án már kilencedik alkalommal kerül megrendezésre az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány és lelkes társszervezetek, oktatási intézmények közreműködésével. A már nemcsak környezetünkben, hanem régiónkon kívül is ismertté vált rendezvény az ősi bányász, kohász, erdész hagyományokra épül. Dr. Nyitrai Dániel írása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában