Helyi közélet

2015.09.27. 15:54

Harsányi macigyűjtemény: Régen egy sem volt, most több ezer van

Harsány - Hallottak már a harsányi, közel hétezres macigyűjteményről? Se baj, ha nem, hiszen cikkünkből mindent megtudhatnak arról, hogy valaki miért is kezd el plüssmackókat gyűjteni és mi a terve velük.

Harsány - Hallottak már a harsányi, közel hétezres macigyűjteményről? Se baj, ha nem, hiszen cikkünkből mindent megtudhatnak arról, hogy valaki miért is kezd el plüssmackókat gyűjteni és mi a terve velük.Gyermekkori álmát váltotta valóra Arnóczki Istvánné Valika, amikor huszon­évesen megvásárolta az első plüssmackóját. Az elsőt pedig csaknem hétezer követte, s mára az egész lakást belakták a pihe-puha játék állatok.

Külön lakrész

A hálószoba is úgy készült, hogy a mackóknak legyen külön lakrészük, sok-sok polc, a kiváltságosok pedig az ágyon kaptak helyet. De a harsányi ház nappalija, konyhája és étkezője is olyan, mintha egy mackókiállításba csöppentünk volna, nem beszélve Valika mobiltelefonjáról, amelyet egy gumimacis tok véd a sérüléstől. A sarokban lévő állólámpa egyik búrája is tele macikkal. Megtudjuk, egyszer kiégett, és a gyűjtő nem engedte, hogy izzót cseréljenek benne. „Jobb így, ez a sarok úgyis olyan üres volt” – mondja Valika.

S amikor elámulunk azon, hogy akármerre nézünk, csak macikat látunk, a házigazda figyelmeztet, ez csak egy része a gyűjteményének. Egészen pontosan csak négyszáz darab, 6200-at ugyanis már átvittek egy másik épületbe, ahol a harsányi mackókiállítás készül.

„Rossz családba születtem, emiatt rossz gyerekkorom volt – kezdi mesélni Valika, miért is ragaszkodik ezekhez a plüssállatokhoz, miért kezdte el gyűjteni ezeket. – Ruhám sem volt, nemhogy játékom. Mindig egy játékmackóra vágytam. Amikor elkezdtem dolgozni, először ruhákat vettem, majd egy macit. Már nem is emlékszem, melyik volt az első, csak rám mosolygott, és hazavittem.”

Mackózene

Amikor a kedvencekről kérdezzük, a válasz az, van több is. Ők pedig a hálószobában kaptak helyet. Például egy öreg, csaknem hatvanéves játék mackó, ami zenél is.

„Este erre alszom el, mindig ilyenre vágytam” – mondja Valika. Majd gyorsan mutat egy másikat, ami egy macis párnán pihen. Kiderül, mindkettő fontos, mert akárhányszor kórházban volt, a párna és a rajta pihenő játék is vele voltak, kabalaként segítették.

„Köztük élek – mutat körbe a polcokon, a tévé mellett, a kandalló körül, a vitrinekben pihenő játékokon –, ha rossz kedvem van, csak megölelem őket és vidám leszek.”

Nehéz elképzelni, hogy a lakásban lévő négyszáz mellett még elfért több mint hatezer, de Valika elárulja, azok a padláson, kamrában, istállóban zsákokban pihentek.

„Most, hogy ezeket átvittem a kiállításra, a férjem boldog, hogy végre lesz helye. Ő más beállítottságú, de jól tűri ezt a szenvedélyemet, támogat benne. Azt mondja, ha boldoggá tesz, akkor gyűjtsem” – mondja.

Márpedig Valikát boldoggá teszi, és ezt az ismerősei, családtagjai, barátai is tudják, ezért neki könnyű ajándékot vásárolni, egy macival senki nem lőhet mellé. De nem csak kapja, szívesen adja is a plüss­állatokat: „Sokszor kiállítottam fesztiválokon, és ha egy gyereknek megtetszett valamelyik, akkor szívesen elajándékoztam”. Persze van olyan is, amitől semmi pénzért nem válna meg, ezek a kedvencek, Valika szerint ezek a szívéhez nőttek, ereklyék.

Őrző-védő

Azt is elárulja, már megvannak a tervei, hogyan néz majd ki a harsányi mackókiállítás. Egyelőre csak annyit árult el, hogy az étkezőben most még csak üldögélő óriás mackó is szerepet kap majd, egy őrbódéban fogadhatja a vendégeket.

„A többi titok, legyen meglepetés, de a lakberendezővel és asztalossal már egyeztettem, őket is lenyűgözték a terveim” – meséli mosolyogva. Hozzáteszi: „Megvalósítom az elveszett gyerekkorom…”

És Valika bízik abban, a családban lesz, aki folytatja majd a mackógyűjtést, de legalábbis gondoskodik a már összegyűlt játékokról.

„Remélem, nem kerülnek a szemétdombra” – teszi hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában