Helyi közélet

2015.09.13. 11:38

Dupla születésnap, két új szervvel

Tiszakeszi - Siklós Csaba tiszakesziben élő fiatalember két szülinapot is tartott augusztusban. Munka kellene neki.

Tiszakeszi - Siklós Csaba tiszakesziben élő fiatalember két szülinapot is tartott augusztusban. Munka kellene neki.

Siklós Csabáról párhónapos korában derült ki, hogy súlyos vesebetegségben szenved. Idővel a mája is felmondta a szolgálatot, a túlélési esélyt számára egyedül a kettős szervtransz­plantáció jelentette, amelyet ráadásul csakis egyszerre lehetett nála elvégezni. Ám erre, s hogy Csaba is éppen alkalmas állapotban van egy ekkora beavatkozásra, elég kevés volt az esély. Tavaly augusztus 12-én mégis mindez összejött. S ha az elmúlt egy év kemény is volt (az év első három hónapját tüdőgyulladás miatt egyfolytában kórházban töltötte), előtte se nagyon mehetett közösségbe, a kilökődést akadályozó gyógyszerek miatt cukorbetegség lépett fel nála, mostanra már sokkal jobban érzi magát.

A biciklizés is segít

– Augusztus 12-ét itthon, Tiszakeszin ünnepeltük, szűk családi körben, arról nem tettem fel fotót a Facebookra, de a követőim közül azon a napon is sokan gratuláltak az újjászületésem évfordulója alkalmából – osztja meg Csaba, immár a korábbihoz képest sokkal életerősebb, férfiasabb hangon. – A tortás fotó, amelyet megosztottam, a huszonhatodik születésnapomon készült, épp a Fóton élő bátyámnál nyaraltam akkor két napig.

Csaba elmondta, a legutóbbi ellenőrző vizsgálat azt igazolta, hogy a cukra is kezd beállni.

– Bár háromszor mérek még és háromszor szúrom is magam, lehet, hogy hamarosan ez is csökkenhet, illetve elmaradhat. Azt tanácsolták, hogy egyek több részletben, s ha magas értéket mérek, menjek egy kicsit biciklizni. S valóban: ha megyek a faluban két kört, egy óra múlva már kedvezőbb a cukorszintem.

Csaba napjai kissé monotonon telnek.

– Többnyire gépezek vagy biciklizem, de például már a boltba is eljárok. A pesti kontrollvizsgálatokra már tömegközlekedési eszközökön utazom, oda szájmaszkkal, mert nem hiányzik, hogy összeszedjek egy fertőzést.

Rákérdezek Csaba társas kapcsolataira.

– Szerencsére a régi barátok még megvannak.

Utalok arra is, látom, posztolt egy fotót, azzal a szöveggel: kér egy „kattot” attól, akinek „bejön”.

– Hát igen jó volna már egy társ, elvégre betöltöttem a huszonhatot, itt volna az ideje. Csak az a baj, sokan még mindig a régi, beteges fiút látják bennem.

Dolgozni szeretne

Csaba elmondta: az édesanyja (kettesben élnek édesapja halála óta) pajzsmirigyműtét előtt áll, elég rossz állapotban van. Ő már csak januárig kapja az árvaellátást.

– Dolgozni szeretnék. Azt mondták az orvosok, hogy alkalmas vagyok rá, egyedül megerőltető, fizikai munkát nem végezhetek. Az is baj, hogy csak a nyolc általánosom van meg, azt is magántanulóként végeztem a betegségem miatt. De nagyon szívesen elvégeznék bármilyen tanfolyamot, s bármilyen ülőmunkát elvállalnék, akár nyolc órában is a közelben, például Tiszaújvárosban, vagy olyat, amit itthonról is tudnék végezni.

Kérjük, aki tud, segítsen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában