Helyi közélet

2015.09.08. 18:19

„Benne a művészeti életben”

Miskolc - Milyen lehetőség kínálkozik az amatőr alkotói közösség számára a képzőművészeti életbe való betagozódásra?

Miskolc - Milyen lehetőség kínálkozik az amatőr alkotói közösség számára a képzőművészeti életbe való betagozódásra?

Kérdésünkkel Angyal Mária művészettörténészt, a kiállítás rendezőjét kerestük meg.

– Az amatőrök benne vannak a művészeti életben. Létezik a Szabad Képző- és Iparművészek Országos Szövetsége, amelynek megvan az amatőrökre vonatkozó kritériumrendszere. Előírás többek között az évenkénti kiállítások rendezése. A tanács szem előtt tartja, melyik alkotócsoporttal hol, mi történik.

Felvetettük: ahhoz, hogy széles körben ismertté legyenek, vásárolják az amatőr alkotók képeit, az is kellene, hogy a galéristák érdeklődését felkeltsék.

Nehezebb helyzetben

– Más az elvárás az amatőrökkel és a profikkal szemben. Talán nehezebb helyzetben vannak a képzőművészeti csoportok, mint 1990 előtt, de ez nem csupán az amatőrökre, a profikra is igaz. Például egy kiállítási katalógust is nagyon nehéz összehozni. Amúgy magam is profikkal foglalkozom, de azért több írásom is készült amatőr csoportokról, amelyek olvashatók a www.terasz.hu-n. A diósgyőriekről (Diósgyőri Képzőművész Stúdió ’76-ról) is fogok írni. Én szereztem számukra a kiállítóhelyet, s a megrendezést is elvállaltam. Mert azt akarom, hogy jól legyen megrendezve a kiállításuk (a kiállítás-rendezést tanítom is), egy nagyon jó galériában. A diósgyőriek megérdemelten vannak a köztudatban, van közös platformjuk, a Facebookon is meg lehet őket lelni, sok munkájuk van benne.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában