Helyi közélet

2015.09.24. 18:25

Bemutatkozik a közmunka Miskolcon

Miskolc - Milyen értékeket teremtett megyénkben a közfoglalkoztatás? Hétvégén megnézhetjük, és meg is vehetjük.

Miskolc - Milyen értékeket teremtett megyénkben a közfoglalkoztatás? Hétvégén megnézhetjük, és meg is vehetjük.

A tavalyi sikeren felbuzdulva az idén kétnaposra tervezik a miskolci Közfoglalkoztatási Kiállítást, melyet szeptember 25-én és 26-án rendeznek meg a Szent István téren és a főutcán. A megye 16 járásának 114 települése mutatja majd be, hogy a közfoglalkoztatás keretében milyen piacképes termékeket tudtak előállítani, melyeket ebben az évben meg is vásárolhatnak az érdeklődők.

A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Demeter Ervin, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal vezetője, kormánymegbízott elmondta: a hagyományteremtő rendezvényen a Start közmunkaprogram eredményeit ismerhetjük meg. Országszerte ma 200 ezer ember dolgozik a programon belül, a megyénkben pedig az álláskeresők nagy része, ami közel 40 ezer embert jelent.

Ők értékteremtő munkát végeznek: mezőgazdasági termékeket termelnek, melyeket a közétkeztetés használ fel, erdőt takarítanak, patakokat tisztítanak, illegális szemétlerakókat számolnak föl, sorolta a kormánymegbízott.

Takarítanak, varrnak

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere jelezte, a város vezetése nagy hangsúlyt fektetett az elmúlt években a munkahelyteremtésre.

Ennek egyik ága a piaci alapú munkahelyek létrehozása, a másik a közfoglalkoztatás. A megyeszékhelyen jelenleg 1500 a közfoglalkoztatottak száma, ők sokféle munkát végeznek. Csak néhány példa: növényeket ültetnek, parkokat gondoznak, közterületeket takarítanak, buszvárókat építenek, játszótereket tartanak rendben, és az állatkerti építkezésekben is részt vettek. A legérdesebb munka azonban a Diósgyőri várban folyik, ahol kézművestermékeket készítenek a közfoglalkoztatottak, és korabeli ruhákat varrnak. Miskolc 3 standdal mutatkozik be a hétvégi Közfoglalkoztatási Kiállításon, jelezte a polgármester. Lapunk kérdésére válaszolva elmondta: Miskolc nem tud mezőgazdasági profilra berendezkedni, mint a megye kisebb települései.

A városnak koordináló szerepet kell vállalnia. Piacot kell biztosítania azoknak a termékeknek, melyet a környező települések közfoglalkoztatás keretében megtermelnek. Hangsúlyozta: a megyeszékhelyen a közfoglalkoztatás egyik célja a város közterületeinek rendben tartása, a másik pedig, hogy az embereket átvezesse a piaci alapú munkahelyekre.

Ez utóbbiban segített a Start közmunkaprogram, mely lehetőséget teremtett a szakképesítés megszerzésére.

Kérdeztük azt is, Miskolcon milyen irányban kívánják fejleszteni a közmunka rendszerét. Kriza Ákos jelezte: azt szeretnék, ha a miskolci közfoglalkoztatottakból olyan, szakmailag fejlett csoportok alakulnának, melyek akár a kőművesmunkák elvégzésében, akár a közterületek fenntartásában önállóan is megállnák a helyüket. – Ennek megvalósításához már jó úton haladunk – tette hozzá a polgármester.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában