Helyi közélet

2015.09.15. 12:51

"Az önkormányzat mondja azt: kinyitom a fűtőmű kapuit!"

Miskolc - Mire használhatná Miskolc az egykori fűtőmű épületét? A civilek szerint meg kellene nyitni, akkor lehetne ötletelni.

Miskolc - Mire használhatná Miskolc az egykori fűtőmű épületét? A civilek szerint meg kellene nyitni, akkor lehetne ötletelni.Már biztos, hogy nem épül meg Miskolcon a Science Múzeum. Az önkormányzat ugyanis az elmúlt héten jelentette be, elállt a támogatástól. Ezzel együtt persze 1,03 milliárd forintot és a büntetőkamatot biztos, hogy vissza kell fizetnie, illetve azt az összeget is bukta a város, amit eddig „beépített” a beruházásba. Szakértők szerint ez megközelíti a 2 milliárd forintot. De mi lesz az épülettel, mire használhatná Miskolc az egykori fűtőművet?

Kortárs művészek egy csoportja, az Erőmű Kortárs Művészeti Egyesület már 2005-ben művészeti helyszínt álmodott az épületbe és környékére. Majd jött az Európa Kulturális Fővárosa pályázat, amelyen végül Pécs nyert, de cserébe választhattunk, a pályázat ötletei közül egyet megvalósíthat Miskolc. Az az egy pedig a Science Múzeum lett, illetve lett volna.

„Nagyon lehangoló, hogy nem épül meg a múzeum, de nem döbbentem meg” – ezt Kishonthy Zsolt, az egyesület tagja mondta lapunknak.

Előre szóltak

Hangsúlyozva: ők már a kezdeti terveknél jelezték, hogy az egész koncepció rossz, és irreális, például komolytalan az éves szinten tervezett 800 ezres látogatószám, ráadásul lehetett tudni azt is, a központ nem lehet önfenntartó.

Az Erőmű Kortárs Művészeti Egyesületnek is volt annak idején terve az épületre, mégpedig kelet-európai művészeti központot szerettek volna ott létrehozni. Ennek nagy volt a szakmai támogatottsága – tudtuk meg. „Azt azonban látni kell, vidéken nehéz egy ilyen művészeti központnak megélnie, Budapesten kívül nehéz grandiózus dolgokat megvalósítani” – fogalmazott Kishonthy Zsolt.

Amikor arról kérdeztük, szerinte mit kezdhetne Miskolc most az épülettel, meglepő ötlettel állt elő: „Mondja azt az önkormányzat: kinyitom a kapuit a fűtőműnek. A város eddig közel kétmilliárdot épített be, jó lenne megnézni, mi készült el ennyi pénzből. Ha látjuk, akkor már lehet ötletelniük, szárnyalniuk a civileknek. Ez nem kerülne semmibe”.

Az önkormányzattól megkérdeztük, mit szól az ötlethez, illetve azt is, milyen készültségi állapotban van az épület. Koczák Szilvia városházi szóvivőtől a következő választ kaptuk: „Az épület jelenleg szerkezetkész állapotban van. A város kezdeményezésére a NAV vizsgálatot folytat a Science projekt kapcsán. Annak lezárásáig nem kívánunk nyilatkozni, az épület további hasznosításáról is csak a vizsgálat lezárását követően döntenek majd”.


var __machform_url = http://imdigital.hu/machform/embed.php?id=282646 ;

var __machform_height = 463;


Előzmények

A Science Múzeum az egyetem melletti fűtőműből épült volna. 1 milliárd 680 millió forint támogatást nyert rá a város az uniótól a TIOP Agora pólus pályázatán. A támogatási szerződést 2010 áprilisában kötötték meg, majd lezajlott az építési közbeszerzés, aláírták a kivitelezői szerződést. A munkaterületet 2011-ben adták át. A terv az volt, 2012-re elkészül, de határidő-módosítást kértek, ez először 2013. június 30-a lett, majd 2015. év vége. A csúszás miatt azonban a beruházás költségei is emelkedtek, ezért az uniótól kért plusz forrást a város, ehhez azonban plusz önrész is kellett.


Piacra dobható?

Amennyiben egy beruházás félbeszakad, nagyon sok pénzt kell arra áldozni, hogy az ingatlannak más hasznosítási irányt adjanak – ezt egy ingatlanszakértő mondta lapunknak a fűtőmű kapcsán. Azt is: ahhoz, hogy egy magánberuházó akkor vásárol ilyet, ha az átépítésre van forrás, pályázat. Az ingatlanos szerint ma sokan várnak erre, mivel a közeljövőben lesznek ilyen pályázati lehetőségek. „Mivel az épület közel van az egyetemhez, így kollégiumként, esetleg magánszállásként kiválóan működhetne” – fogalmazott.


Miskolc - Már biztos, nem lesz Science Múzeum Miskolcon, a megkötött támogatási szerződéstől elállt a város. tovább »

Miskolc - Véget ért a szeptemberi, miskolci testületi ülés. Téma volt az idei évi költségvetés, a szervezeti és működési szabályzat módosítása és a lakásrendelet módosítása is. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk! tovább »

Miskolc - Eddig nem volt érdemi válasz a Science Múzeummal kapcsolatban, hétfőn azonban közleményt adott ki a város. tovább »

Miskolc - A város szerint az MSZP a felelős, az MSZP szerint ideje véget vetni a visszafelé mutogatásnak. tovább »

Miskolc - A városvezetés szerint átgondolatlan volt a projekt, amit elődjeiktől örököltek. tovább »

Miskolc - A hétfői sajtótájékoztatót Kriza Ákos vasárnapi beszéde inspirálta. Hivatkozott arra, hogy Széchenyi és Dessewffy együtt működött a haza érdekében. Kormány oldal és ellenzék képes volt együtt dolgozni. Odafigyeltek a másik javaslataira, vitatkoztak és feleltek a kérdésekre amiket feltettek egymásnak. tovább »

Miskolc - Tompa Sándornak a Science Múzeummal kapcsolatos kérdéseit inkább saját magának, és egykori MSZP-s képviselőtársainak kellene feltennie! tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában