Helyi közélet

2015.09.24. 11:02

Amivel „operálnak”: napelemek és távhő

Miskolc - Az egészségügyi intézményeknek egyrészt a dolgozók béreit, másrészt a betegellátás költségeit, harmadrészt a működési költségeket kell kigazdálkodniuk az OEP-finanszírozásból.

Miskolc - Az egészségügyi intézményeknek egyrészt a dolgozók béreit, másrészt a betegellátás költségeit, harmadrészt a működési költségeket kell kigazdálkodniuk az OEP-finanszírozásból. A béreken inkább emelni kellene, mint spórolni rajta, a betegellátáson sem lehet mértéken felül takarékoskodni, mert azt az ellátás színvonala sínyli meg, marad tehát a működési költségek lefaragása. E téren jelent nagy lépést az a két beruházás, amelyről a Miskolci Semmelweis Kórházban (MISEK) tartottak sajtótájékoztatót szerdán.

Jelentős megtakarítást jelent

Dr. Tiba Sándor főigazgató főorvos az említett gondolatok után bejelentette: a már próbaüzem alatt álló napelemes villamosenergia-termelő rendszer a teljes telephely éves villamosenergia-felhasználásának 9 százalékát tudja biztosítani, ami éves szinten 8–9 millió forint megtakarítást jelent. A 840 darab napelemről 320 a belgyógyászat ötödik emeletének, 400 az infektológia, 120 a központi raktár tetejére került. A projekt megvalósításához szükséges 157 millió forintos uniós támogatást a MISEK önálló pályázatával nyerte el.

A másik pályázat, amely a kórház két telephelyén (tehát a Szent Ferenc Kórházrészben is) a fűtés és melegvíz-termelés céljára fordított eddigi földgázfelhasználást geotermikus energiára váltja fel, a MIHŐ Kft.-vel közös fejlesztés. Ehhez az unió és a Magyar Állam a 278 millió forintos költség felét fedezte vissza nem térítendő támogatásként, a másik felét a MIHŐ állja. Az átállástól 19 millió forint megtakarítást remélnek egy évben, ami az eddigieknek mintegy 10 százaléka. Az sem mellékes, hogy e projekt eredményeként évente 6610 GJ földgáz takarítható meg, aminek a vonzata, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása évente 774 tonnával csökken.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában