Helyi közélet

2015.09.25. 15:22

Aki keres, az, sajnos, találhat. Tűszedő akción jártunk az Avason

Miskolc - Két óra hossza alatt 27 fecskendő. Nem elégetik, hanem kianalizálják a mintát.

Miskolc - Két óra hossza alatt 27 fecskendő. Nem elégetik, hanem kianalizálják a mintát.A Miskolci Drogambulancia Alapítvány úgynevezett alacsony küszöbű szolgáltatásainak része a használt fecskendők begyűjtése, továbbá a függők egészségi állapotának javítása érdekében időnként steril eszközöket is biztosítanak számukra.

Laborba megy

– A mostani akciónknak azonban más a funkciója. Míg máskor a begyűjtött fecskendőket a kórházi veszélyes hulladékokkal együtt megsemmisítik, most a Debreceni Egyetem laboratóriumába juttatjuk el, hogy a folyton változó, új szerekről minél teljesebb képet kapjon a szakma – magyarázza az ambulancia vezetője, Juhászné Ceglédi Tünde. A több országot átfogó program részeként 19 önkéntes egy-egy kisebb csoportja – a Drogambulancia munkatársai, kliensei, a Miskolci Egyetem szociológiai tanszékének szociális munkás szakos hallgatói – hetente egy alkalommal felkeresnek egy-egy környéket a városban, amelyet előszeretettel használnak a drogosok, s begyűjtik az ott talált, eldobott fecskendőket.

Csütörtök tíz óra. A város két rendésze, két egyetemista, három férfi kliens, s három drogambulanciás dolgozó vár ránk a parkolóban. Gumikesztyűt húznak, s dobozokkal, csipeszekkel felszerelkezve elindulunk. Attila, a Drogambulancia egyik régi kliense épp a környéken lakik, így biztosít arról, hogy a Munkácsy Általános Iskola mögé érve lesz „fogás”. Meséli, a múltkor egy sétáltatott kutya lábába fúródott egy eldobott tű.

Az iskolaudvaron

A vezető is megerősíti: az iskola takarítónőitől tudják, hogy hétvégeken az iskolaudvaron lövik be magukat a drogosok, hét közben inkább a Kiserdőben. A két rendész eltűnik a bokrok, fák között. Tűre nem leltek, de komplettnek nevezhető „lakosztályt” a szabad ég alatt, igen: ággyal, fára szerelt tükörrel, szekrénnyel…

Az egyik kliens egy talált inget lobogtat: tudni véli, hogy kié. Állítólag, amikor „rájön”, összebalhézik a párjával, leszaggatja magáról a ruháját, aztán ha megkapja az adagját, lenyugszik.

Kapás van: nem is egy! A fotó kedvéért sorba rendezik, majd bele a dobozba.

A bérházak között aztán újabb adag, a Szilvás utca egyik lépcsőházának tövében sorjáznak. Mondják, valamikor itt herointerjesztők laktak. De ma már heroinhoz nemigen jutni, csak kristályhoz. Azt aztán feloldják, beszúrják, vagy betekerik és elszívják. Ilyen cigivéget is lelünk, a „szakértőknek” elég egy illatvétel, hogy biztosan tudják. Ez is a dobozba kerül, akárcsak a packetek, azokon lehetnek maradványok. Az üres, nyugtatós buborékcsomag a szemétbe megy.

Mások elkerüljék

Attila, aki pedig keményen drogozott – aminek következményeképp kilencszer ült, legtovább 27 hónapot –, állítja, kristályozni sosem kristályozna, mert azt sem tudni, mi van benne. Hallott már olyanról, hogy növényvédő, sőt egy halált okozóban sósav. Ő metadonos kliens, arról nemigen tud leállni, de így képes dolgozni, sőt sportolni is. Azért önkénteskedik, azért beszél magáról, hogy mások ne tévedjenek ugyanerre, vagy még az övénél is rosszabb útra. Meggyőződése, hogy a kristállyal a fiatalok ellövik az életüket.


”Tisztább képet!”

Az EU-ban hetente két új pszichoaktív szert azonosítanak; de nemcsak azok száma, hanem a piacuké és a fogyasztóké is növekszik. A szerhasználókat leginkább veszélyeztető, ismeretlen hatóanyagú szerek gyors megismerése érdekében veszi föl a küzdelmet az Ökumenikus Segélyszervezet és partnerszervezetei. A „Tisztább kép” Magyarországon a fővárosban és négy megyeszékhelyen folyó projektje alkalmas a drogfogyasztási szokások feltérképezésére is.

A levelesben is lehet!

Sétánk közben véletlenül összefutunk Ömböli Ferencnével, aki a környéken 30 lépcsőházat takarít. Javasolná, hogy azokat is keressük fel, ott lenne csak igazán „kapás”! Ő már csak tudja, nem győzi összeszedni a fecskendőket. Tanácsolják neki, használjon kesztyűt, csipeszt. A csipeszezésre nincs ideje, a kesztyű pedig nem mindentől véd meg. Elmeséli, egyszer a reklámújságokért nyúlt be a levelesládába, s azok között volt egy kupak nélküli tű, amelybe belemarkolt. Két hónapig kezelték a bőrgyógyászaton…


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában