Helyi közélet

2015.09.10. 18:45

A salakot is tovább ártalmatlanítanák Sajóbábonyban

Sajóbábony - Új technológia: kevesebb salakanyag kerül a hulladéklerakóba, csökken a környezet terhelése.

Sajóbábony - Új technológia: kevesebb salakanyag kerül a hulladéklerakóba, csökken a környezet terhelése.

Lakossági fórumon tájékoztatta az érdeklődőket az ÉMK Kft. kedden arról az új beruházásról, amelyet várhatóan márciusban vezetnek majd be. A projekt lényege: a veszélyes hulladékok égetéssel történő ártalmatlanítása után visszamaradt salakból vasfémet nyernének ki. Mint Paulovics József, a projekt menedzsere elmondta: ezen új technológia bevezetésével kevesebb salakanyag kerül a cég által kiépített hulladéklerakóba, így annak élettartama növekszik, ugyanakkor csökken a környezet terhelése.

Ösztönzőleg hat

„Általános irányelvnek tekinthető Európa-szerte, hogy a hulladékokat megpróbálják a lerakástól eltéríteni, ezért hazánkban is új jogi szabályozás lépett életbe a lerakási járulék bevezetésével. Ez ösztönzőleg hat a cégekre, hogy a lerakott mennyiséget csökkentsék, és ennek egyik alternatívája az égetéssel történő ártalmatlanítás” – fogalmazott a projektmenedzser. Hozzátette: „A veszélyes hulladékok égetéssel történő ártalmatlanítása során azonban, hulladékfajtától függően, 2–30 százalékban keletkezik salak, ami ugyancsak veszélyes hulladék, de tovább már nem hasznosítható, ezért a lerakókba kerül. A salakban azonban jelentős mennyiségű vasfém is található, amely a körülbelül 700 Celsius-fokon történő kiégetés után már nem sorolható a veszélyes hulladékok közé, így újrahasznosítható” – magyarázta a projektmenedzser. Azt is elmondta, a jelenleg alkalmazott technológia nem alkalmas a vasfém eltávolítására, a most induló projekt célja azonban az, hogy a fémhulladékok visszanyeréséhez szükséges technológiát kidolgozzák és alkalmazzák is.

Mint megtudtuk: a vasfémek leválasztása főként mágnesekkel történhet, ami viszonylag kevés energiát igényel. Paulovics József hangsúlyozta: „A technológiát célszerű épületen belül elhelyezni, ahol elszívást is alkalmaznak, ezzel teljes mértékben elkerülhető a környezet porterhelése. De, hogy ez a beruházás megvalósítható legyen, a területen nagyszabású építési, alapozási munkálatokra van szükség”.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában