Helyi közélet

2015.08.28. 12:05

Újra erőgépek veszik birtokba Mezőkövesdet

Mezőkövesd - Szeptember 5-én újra „begépesítik” Mező­kövesdet.

Mezőkövesd - Szeptember 5-én újra „begépesítik” Mező­kövesdet.

Idén is több mint száz traktor, veterán jármű vonul majd végig a város főutcáján: immár 17. alkalommal rendezik meg az Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozót. Az idei rendezvényen központi szerepet kap Galamb József gépészmérnök munkássága, valamint a Fordson traktor és az úgynevezett csettegők bemutatása.

Egyre nő az érdeklődés

A Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum által szervezett találkozó iránt évről évre nő az érdeklődés. Az elmúlt esztendőben a résztvevők száma meghaladta a 4000 főt, a kiállított gépeknél pedig a 150-et.

Az idei rendezvény nyitányaként délelőtt fél 10-kor végigvonulnak az erőgépek a város főutcáján, majd 10 órától látványos galambröptetést tekinthetnek meg az érdeklődők a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban. Az esemény ezt követően a gépek bemutatásával és szakmai programmal folytatódik a gépmúzeumban. Az országos gépésztalálkozó minden évben valamilyen jeles technikatörténeti évfordulót dolgoz fel a szakmai előadások tematikájában, illetve a bemutatott gépek tekintetében egyaránt. Ebben az évben a makói származású Galamb József (1881–1955) a Ford gépgyár zseniális magyar tervezőmérnökéről emlékeznek meg halála 60. évfordulója alkalmából. A külföldön jelentős mérnöki sikereket felmutató magyar gépkonstruktőrök tevékenységét mutatják be, kiemelt hangsúlyt kapnak a Fordson traktorok.

Emellett a modern technikával párhuzamba állítva vonultatják majd az úgynevezett csettegőket, amelyeket az 1970–80-as évek mezőgazdasági kistermelői, géplakatosai saját találékonyságukból merítve egyszerű szerszámkészlettel, sokszor ócskavastelepeken összegyűjtött alkatrészekből alkottak meg és amelyeket háztáji zöldség- és gyümölcstermesztésben használtak.

Két kiállítás is

A szakmai programon túl számos kísérőprogrammal várják az erőgépek iránt érdeklődőket. Például két kiállítást is megtekinthetünk a találkozó keretében. Az egyik tárlaton a Vas megyéből, Tokorcsról érkező Tóth József magángyűjtő két évtized alatt gyűjtött motorfűrészeit tekinthetjük meg, míg a másik kiállítás a hajdúnánási Nyakas Zoltán mezőgazdasági eszközeit és pásztortárgyainak ritka darabjait vonultatja fel. Emellett Mezőkövesd, Tard és Szentistván matyó kultúrájával is megismerkedhetnek a vendégek a kiállítósátrakban.

A szakmaiságon túl fontos szerepet szánnak a helyi gasztro-kulturális értékeink bemutatására, népszerűsítésére, amelynek keretében a járáshoz tartozó dél-borsodi kézművesek, magántermelők megismertethetik saját táj-specifikus értékeiket a rendezvény hazai és nemzetközi vendégeivel.

Mindemellett a látogatókat kovácsbemutatókkal, működőmodell- és makettkiállítással, interaktív foglalkozásokkal – kukoricamorzsolás, darálás, gabonaszelelés – is várják szeptember 5-én.

ÉM-PA


A honlapon

Az Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozó részletes programja a város honlapján, a www.mezokovesd.hu oldalon is megtalálható.


Polgár - Ezen a hétvégén rendezik meg immár nyolcadik alkalommal a polgári Ikarus-, Csepel- és Veteránjárművek Találkozóját. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában