Helyi közélet

2015.08.11. 20:13

Titkos fűszerek, friss ízek és házi hamburger az Avalon Sörkertjében

Miskolc - Gasztronómiai élmény Miskolctapolcán: az Avalon Sörkert ételei minden érzékszervre hatnak.

Miskolc - Gasztronómiai élmény Miskolctapolcán: az Avalon Sörkert ételei minden érzékszervre hatnak.

Vallom, egy étel lehet finom, lehet jól elkészítve, de igazi gasztronómiai élményt csak akkor nyújt, ha mind az öt érzékszervünkre tud hatni. Persze fontos az íz, de éppen úgy fontos, hogy látványra is lenyűgözzön, ínycsiklandó illata legyen. De gondoljunk csak az indiai étkezésre, ahol szívesen használják kezüket evőeszközként, és esküdnek rá, tapintással az ételek íze is jobban kiérződik. Na és a hallás, azt sem mellőzhetjük, hiszen hallani, ahogy valaki szívvel-lélekkel beszél az általa elkészített ételről, meghozza az ember étvágyát. S ma már nem kell messzire mennünk ilyen igazi, gasztronómiai élményért, elég, ha kilátogatunk Miskolctapolcára, az Avalon Park Sörkertjébe, ahol mind az öt érzékszervünkre próbálnak hatni – nem kis sikerrel – az ételkészítés mesterei.

Az étlapon túl

A látványkonyha grilljén szinte megállás nélkül készülnek a finom sültek, hamburgerek, halak, steakek. A vendég a megrendelt étel elkészítésének minden mozzanatát nyomon követheti, így azt is látjuk, hogy a frissen sültekre csak frissen vágott fűszerek kerülnek. Mire a megrendelt étel a tányérra kerül, addigra a vendég is profi szakáccsá válik, legalábbis azt hiheti. Mert mit nekünk egy kis hús, egy kis grillrács, egy csipetnyi fűszer, a séf olyan könnyedén forog a tűzhely körül, hogy azt hihetnénk, ez nekünk is megy. De amikor megkapjuk az ételt, rájövünk, ezeket az ízeket otthon nehéz lenne utánozni. Nem azért, mert olyan bonyolultak, nem azért, mert különleges recept alapján készülnek, hanem azért, mert a profi séfek tesznek még bele valamit: egy jó adag szívet, lelket.

A Sörkert ételeiért Tóth István séf felel, az ő mestere Sergio Viti olasz séf, aki 15 évig Magyarország két legjobb olasz éttermét vezette, jelenleg ő segíti az októberben nyíló olasz étterem elindítását, az olasz áruk beszerzését, elkészítését is, míg az étterem gasztronómiai tanácsadója, Bajusz Gergely. Vele beszélgettünk, már csak azért is, mert Tóth Istvánnal csupán a látványkonyhában tudtunk pár mondatot váltani, a kedd délelőtti forgalom ugyanis a grill mellé „kényszerítette” a séfet.

Bajusz Gergellyel nem először beszélgettünk, hiszen ő mindig igyekszik szóba elegyedni a vendéggel. Szívesen ajánl az étlapról, vagy éppen azon túl is ételt, ha valaki kéri, és szívesen mesél az ételekről, az ételkészítésről, persze elsősorban az olasz konyháról, hiszen annak a szerelmese.

Valóra válik

Miskolcon születtem, majd középiskolásként Olaszországba kerültem, ahol vendéglátást kezdtem el tanulni. Egyből beleszerettem az ottani konyhába. Régi álmom volt, hogy egyszer Miskolcon is csináljak egy olasz éttermet. Úgy tűnik, ez most, 20 év után sikerül, hiszen októberben nyílik az Avalon Park új olasz gasztronómiai egysége” – mesélte.

Persze egyből kötekedünk egy kicsit, hiszen manapság már sok olasz vendéglátóhely van hazánkban, ahol már tészta és pizza van az étlapon, szívesen aggatják az olasz jelzőt az étteremre. Sajnos ugyanez a véleménye Bajusz Gergelynek is, de kiköti, az ő éttermében ennél jóval többről lesz szó.

„A tapasztalatom az, hogy itthon is, de Németországban, Hollandiában is átvariálják az olasz konyhát. Vegyük példaként a carbonara tésztát, amit tévesen tejszínnel, fokhagymával készítenek, az igaziban egyik sincs. Csak tojás, bacon, olívaolaj, só, bors, parmezán és a végén egy pici szerecsendió. Ez olyan, mintha a gulyást másképp készítenénk, lehet finom, de az már nem gulyás. Én igazi olasz ízeket hozok Miskolcra, olyanokat, amiket kint tanultam, kóstoltam. Ebben természetesen segítségemre lesz Sergio Viti is és Tóth István is. Az alapanyagok is Olaszországból érkeznek majd, elsősorban a halak. A tésztát helyben készítjük, illetve a helyi őstermelőktől is szeretnénk majd beszállítani” – sorolta.

Tészta, tészta, tészta

Az olasz étteremre még októberig várni kell, de a Sörkert kínálatában már most megtalálhatók a mediterrán ízek. Persze van házilag készített hamburger, hot-dog, kolbászok, de a tengeri halakat, olaszos tésztákat is megkóstolhatják a vendégek.

„A hamburgert helyben keverjük be, egyedi, titkos hozzávalóval készül. Annyit elárulhatok, hogy libaháj is kerül bele és különleges fűszerek. Frissen készül, ropogós zsemlében, friss zöldségekkel kínáljuk” – mondta.

A Sörkert különlegességei közül a Fiorentina T-bone stea­ket említette még, amit Miskolcon csak itt kóstolhatnak meg a vendégek. Az egykilós hús pácolást nem igényel, vákuumzacskóban tartják frissen, és sütésnél sózzák, fűszerezik, kenik le olívaolajjal. „Ezt mindenképp véresen ajánlom” – javasolta Bajusz Gergely.

Azt is kérdeztük, mi fogta meg az olasz konyhában.

„Egyszerűen szeretem. Nem feltétlenül jobb, mint a magyar, hiszen imádom a hazai ételeket is. De tésztafüggő vagyok, hetente 3–4 alkalommal biztos, hogy készítek otthon valamilyen tésztát a családnak, legfőképp hallal, tenger gyümölcseivel. Ha magyar konyha, akkor viszont húsleves, sok főtt hússal és zöldséggel” – mondta. Megtudtuk azt is, Gergely hároméves kislánya, Lotti is imádja az olasz konyhát, a rákkal készült tésztát. „De ha azt kérdezzük tőle, hol szeret a legjobban lenni, az a válasza: a nagyiknál, Miskolcon. Ez most bővült, az Avalon Maya játszóparkja is a kedvenc helye lett” – tette hozzá.


Sörök, borok

A Sörkertben hatfajta csapolt sör és négyféle üveges sör közül választhatnak a vendégek. És a borválaszték is széles, hiszen 10–12 féléből áll a kínálat. Akik alkoholmentes italokra vágynak, frissítő gyümölcsös limonádék közül válogathatnak.


Ízelítő az Avalon konyhájából

Avalon Hamburger

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók 4 főre:

  • Húspogácsa:

  • 40 dkg marha hátszín
  • 5 dkg marhacomb
  • 12 dkg marhafaggyú
  • 1 dkg sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál worchester
  • só és bors ízlés szerint
  • Elkészítés:

    A friss hamburgerbuci felső részét kevés pestós olívaolajjal megkenjük, és padlizsánkrémet halmozunk rá ízlés szerint. Az alsó részére aszalt paradicsomos, citrusos majonézt kenünk, majd apró kockára vágott lila hagymával és csemegeuborkával szórjuk. Friss salátával, paradicsommal, a húspogácsával, egy pár csepp barbecue-mártással és cheddar sajttal tálaljuk.

    A húspogácsát kevés napraforgóolajban, vagy olívaolajon süssük.


    Avalon bélszín

    Elkészítési idő: 30 perc

    Hozzávalók 4 főre:

  • 80 dkg bélszín
  • 30 dkg kápia paprika
  • 30 dkg lila hagyma
  • csipet só és bors
  • olívaolaj (elősütéshez)
  • tojás
  • barna cukor
  • 1 db narancs
  • Elkészítés:

    A húst 180–190 fokon 8 percig sütjük az előmelegített sütőben 180–190 fokon.

    A kápia paprikát szintén 180–190 fokon sütjük pici olívaolajjal, majd sütés után légmentesen lezárjuk és 10–15 percig úgy hagyjuk, hogy könnyebben eltávolíthassuk a héját. A héj eltávolítása után felcsíkozzuk. Pici kakukkfűvel, narancshéjjal, narancslével, 2 csipet barna cukorral, sóval, borssal, kevés olívaolajjal, balzsamecettel hagyjuk kihűlni. A barna cukor karamellizálása után a vékony csíkokra vágott lila hagymát karamellizáljuk, amihez egy kevés dijoni mustárt teszünk. Utolsó lépésként forgassuk össze az előtte bepácolt sült paprikával és párologtassuk el a nedvességtartalmat.

    Tetejére tükörtojást sütünk.


    Tigrisgarnélás tagliatelle

    Elkészítési idő: 20 perc

    Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg tigrisgarnéla
  • 30 dkg királyrákfarok
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg hámozott paradicsom
  • 1 dl konyak
  • 1 dl fehér bors
  • 2 csipet bazsalikom
  • 1 csipet kakukkfű
  • 5 dkg olívabogyó
  • 60 dkg tagliatelle tészta
  • Elkészítés:

    Olívaolajon megpirítjuk a tigrisgarnélákat. 2 perc pirítás után rátesszük az apró rákfarkakat, majd a fokhagymát. Konyakkal flambírozzuk. Flambírozás után felöntjük fehérborral, visszapároljuk a fehérbort, majd a hámozott paradicsommal megszórjuk és a főtt tésztával, zöldfűszerekkel összeforgatjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

    A tagliatellét kb. 6 percig főzzük.


    Bőrén sült lazac salátaágyon

    Elkészítési idő: 15 perc

    Hozzávalók 4 fő részére:

  • 70–80 dkg lazacfilé
  • tengeri só
  • 1 olívaolaj
  • petrezselyem
  • bazsalikom
  • lime-lé
  • Elkészítés:

    A lazacot bőrével lefelé, nagy szemű tengeri són elősütjük, 180–200 fokos sütőbe helyezzük, pici zöldfűszeres olívaolajjal meglocsoljuk, majd sózzuk és 10–12 percen keresztül sütjük.

    Római salátát, lollo rossót, tölgysalátát, jégsalátát, julien répát, paprikát, uborkát és datolyaparadicsomot helyezünk a frissen sült lazac alá és aszaltparadicsom-olajjal meglocsoljuk.

    Tálaláskor citromot kínáljunk a lazac mellé!


    Vendéglátásban dolgozó szakemberek jelentkezését várják Miskolc-Tapolcára, jelentkezés emailben augusztus 21-ig. tovább »

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában