Helyi közélet

2015.08.04. 20:39

Eskü

<em>Egy pszichológiából PhD fokozatot szerzett hallgató nem kapta meg diplomáját, mert lelkiismereti okból nem volt hajlandó esküt tenni az alaptörvényre, amelyre jog szerint a szakértők szerint nem kötelezhetik, de az egyetem szabályzatában ez mégis benne foglaltatik valamiért.</em> <strong>Bánhegyi Gábor jegyzete</strong>.

Egy pszichológiából PhD fokozatot szerzett hallgató nem kapta meg diplomáját, mert lelkiismereti okból nem volt hajlandó esküt tenni az alaptörvényre, amelyre jog szerint a szakértők szerint nem kötelezhetik, de az egyetem szabályzatában ez mégis benne foglaltatik valamiért. Bánhegyi Gábor jegyzete.

Hogy az eskü hasznos is lehet, azt a több százezer egykori, a Magyar Néphadsereg állományába tartozott hadkötelezettségét letudott kiskatona tanúsíthatja, hiszen az alakuló téren a salakon izzadva jelentettük ki, hogy „Én – hangzavar katyvasz – honvéd fogadom, hogy hazámat … minden külső és belső ellenség ellen megvédem.” Ahogy visszaemlékszünk, nem is jött ellenünk sem a külső, sem a belső ellenség. Hogy az eskü hatására vagy másért, nem derült ki, de a tényeken ez nem változtat, megvédtük a hont.

Az esküt megtagadó, a tanulmányait korrektül letudó hallgató esetéből botrány lett, számosan megszólaltak, esküt tenni igazából csak Istenre lehet, minden egyéb csak fogadalom. Van egy újabb gumicsontunk, lehet rajta rágódni, még várjuk, a politika mikor nyilvánul meg ebben is, miközben nálunk szerencsésebb helyzetben lévő országokban csóválják a fejüket: biztos a 21. század zakatol ezeknél a magyaroknál?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában