Helyi közélet

2015.08.26. 14:47

Egyetem előtt: mi kell a túléléshez?

Miskolc - Összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, amit meg kell tanulni még azelőtt, hogy elkezdődne az egyetem.

Miskolc - Összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, amit meg kell tanulni még azelőtt, hogy elkezdődne az egyetem.

Az egyetem első évében könnyű eltévedni az egyetemi épületekben és az új városban. Nagyon hasznos, ha térképet használsz, és az alapján navigálod magad legalább az elején. Emellett mindig legyen nálad a mobilod arra az esetre, ha eltévednél.

Felelősségteljes viselkedés

A legtöbb órádon a tanárokat nem fogja érdekelni, hogy bejársz-e vagy sem, és valószínűleg házi feladatot vagy házi dolgozatot sem kell majd írnod náluk, hiszen ők sem akarnak 800 dolgozatot leosztályozni. Nem lesz idejük arra, hogy alaposan megismerjenek, és nem fognak figyelmeztetni arra, ha valamit elrontottál, és azt sem fogják megkérdezni, hogy szükséged van-e egy kis segítségre. Tehát mindez a te felelősséged. A dolgok kulcsa az, hogy ott legyél minden előadáson, órán. Hallottam olyan tanárról, aki azt kérdezte az egyik dolgozatban, hogy mi a nővére neve, hogy lássa, kik jártak be hozzá az előadásokra és kik nem.

Alkalmazkodás

Nagy az esély arra, hogy nem egyedül fogsz élni – a legtöbb esetben a szobádat vagy a lakásodat meg kell majd osztanod másokkal. Pár példával szeretnénk szemléltetni, hogy hogyan csúszhatnak ki a dolgok a kezeid közül.

Ne várd, hogy – mint otthon – majd itt is lesz, aki elpakol, elmosogat helyetted! Még akkor sem várhatod ezt, ha a szobatársad esetleg rendmániás! Sok konfliktust kerülhetsz el, ha igényes vagy a környezetedre és annak rendjére!

A rezsiköltségek számottevő részét a fűtés adja az évben. Ha többen éltek egy fedél alatt, még időben beszéljétek meg, hogy mi az a hőmérséklet, amit mindannyian egyformán tudtok tolerálni (és kifizetni). Aki fázósabb, esetleg vállalhatja, hogy felvesz még egy pulcsit, de természetesen ne tekerjétek le annyira a radiátort, hogy egész nap vacogjatok!

Lehet, hogy nem te vagy a legjobb! Ez egy körülmény, amire nehéz mentálisan felkészülni. Vegyük az én példámat – középiskolában kiemelkedően jól írtam. Viszont amikor elkezdtem az újságírásóráimra járni és 20 másik kiemelkedő íróval ültem egy teremben, az írásaim hirtelen már nem is tűntek annyira jóknak. És ez így van minden egyes tantárgy esetében. Nem érdekes, hogy milyen sokat tanulsz, úgy is lesz valaki, aki még nálad is többet tanult. Ne ezzel törődj! Jelöld ki a saját céljaidat, és légy büszke az eredményeidre anélkül, hogy egy teljesen vadidegen emberhez hasonlítgatnád magadat.

Kitartás az elveid mellett

Az egyetem első fél éve valószínűleg nagyban meg fogja határozni azt, hogy pontosan ki is leszel az egyetemi éveid alatt. Hagyj időt magadnak, hogy megtaláld azokat a barátokat, akikkel tényleg szeretnél barátkozni. Ne felejtsd el, hogy az egyetemi társaid nem fogják tudni, hogy te ki is voltál régebben – éppen ezért ez remek lehetőség arra, hogy tiszta lappal indulj, ha arra van szükséged.

ÉM


Hasznos kollégiumi felszerelések

Tárolók

Bár most még furcsán hangozhat, de a különféle méretű tárolódobozok az egyik legfontosabb kellékei a kollégista létnek. Tárolhatsz benne ruhát, emléktárgyakat, jegyzeteket, piperecuccokat, teát, kávét, nassolni valót, valamint rengeteg más apróságot. Eldobozolni a plusz vagy felesleges dolgokat sokkal jobb, mintha szanaszét hagynád őket. Ha nagy szekrényed van, tegyél be oda is pár dobozt.

Ventilátor

Függetlenül attól, hogy hova fogsz járni, szükséged lesz egy ventilátorra, hogy túléld a meleg nyári hónapokat, a legtöbb kollégiumban ugyanis nincs légkondi. És hidd el, a vizsgaidőszakban különösen meleg tud lenni.

Elektromos radiátor vagy más fűtőtest

Ezek a kis fűtőtestek igen gyorsan felmelegítik az egész szobát, és nagyon jó szolgálatot tesznek a hideg téli hónapokban.

Mini hűtő

A hűtő jól jöhet, ha szeretsz friss élelmiszereket vásárolni, vagy ha otthonról hozol ételt. Jó, ha van tartalék étel arra az esetre, ha éhes vagy, vagy csak nem akarsz kollégiumi ételt enni.

Mikrosütő

Hacsak nem szeretsz hideg kaját enni, a mikrosütő hasznodra lehet, hogy felmelegítsd az ételt vagy egy kis popcornt csinálj. Néhány koliban van ugyan közös mikró, de nem túl higiénikus, mikor a többiek nem takarítják ki maguk után.

Nyomtató

A legtöbb kollégiumban és könyvtárban van ugyan nyomtató, amit használhatsz, de mivel általában pénzt kérnek érte, mindenképpen kérdezz rá, mielőtt nyomtatsz! Ha van egy saját nyomtatód, az élet sokkal egyszerűbb. Ki akar átmenni az egész campuson, hogy az utolsó pillanatban kinyomtathassa az esszéjét éjjel 2-kor? Különben is: melyik könyvtár van nyitva hajnal 2-ig?

Takarítófelszerelés

Általában van takarítónő, aki takarítja a nyilvános helyeket és a fürdőszobákat, szóval amiatt ne aggódj. Azonban a saját szobádat neked kell takarítanod. Főleg influenzaszezonban fontos, hogy mindent tisztán tarts. A dolgok gyorsan porosak lesznek, ezért fontos, hogy rendszeresen takaríts. Az összes ilyen tétel bárhol megvásárolható, úgyhogy ne aggódj, nem kell bejárnod érte az egész országot!


Gólyaként különösen csábító, hogy ne járjatok be az előadásokra, esténként pedig egy egész pizzát benyomjatok egyedül, de inkább fogadjátok meg pár friss diplomás tanácsát, és ne tegyétek. A Buzzfeed gyűjtéséből szemezgettünk. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában