Helyi közélet

2015.08.10. 15:28

Egy kicsike város hatalmas értékei Sárospatakon

Sárospatak - Porcelánkiállítás várja a látogatókat Sáros­patakon.

Sárospatak - Porcelánkiállítás várja a látogatókat Sáros­patakon.

Herendi porcelánokból nyílt új, időszaki kiállítás várja a látogatókat Sárospatakon, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában egészen október 30-ig.

Egy kis város

Herend kisváros a Bakonyban, nevét azonban világszerte és Magyarországon is széles körben ismerik. A herendi porcelán hungarikum, a Magyar Örökség része. A mai Porcelánmanufaktúra elődjét, a fajansz- és kőedénykészítő műhelyt 1826-ban alapította Stingl Vince. Fischer Mór 1839-ben vette meg e kis műhelyt, azóta csak porcelán készül Herenden.

Dr. Tamás Edit, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma vezetője elmondta, hamarosan a magyar arisztokrácia vásárolta termékeit, s a manufaktúra császári és királyi udvari szállító lett. 1842-ben, az első magyar iparmű-kiállítás sikerét értékelő Kossuth Lajos Herend kapcsán a következőket mondta: „…14.000 látogatói közt bizonyosan egy sem volt, kinek szemei a honi műipar örvendetes fejleményének ezen díszes jeleit örömmel ne szemlélte volna.”

Sikertörténet

A herendi porcelán sikertörténet, az 1851-es londoni világkiállítás fordulópont történetében, a chinoiserie-k osztatlan sikert arattak. Viktória angol királynő ekkor vásárolt egy kínaizáló, pillangós, lila peóniás készletet a windsori kastélya számára. Utóbb ez a Viktória-minta vált Herend szimbólumává.

A Herendi Porcelángyár jogutódjaként 1992-ben megalakult a Herendi Porcelánmanufaktúra Részvénytársaság, utóbb Zrt. ma a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája. A részvények többsége a munkavállalóké, kisebb részben a magyar államé.

– A siker alapja a minőség – mondja dr. Tamás Edit. – A nyers porcelánmassza megmunkálása a korongozó, öntő szakembereken át, a festőecset utolsó simításáig kézi úton történik mind a mai napig Herenden. A legnagyobb igényességgel készülnek a porcelán díszművek és étkészletek. A kézzel festett herendi porcelán maradandó érték. Ezen széles termék­skálából került kiválasztásra a MNM Rákóczi Múzeumában most nyílt kiállításon látható több mint 300 tárgy.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. kiállítása várja a látogatókat Sárospatakon.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában