Helyi közélet

2015.07.28. 17:33

Pali bácsi pihent a Kinder tojásban Szentléleken

Miskolc, Szentlélek - Drónt is bevetett a Herman Ottó Múzeum régészcsapata a bükki ásatáson.

Miskolc, Szentlélek - Drónt is bevetett a Herman Ottó Múzeum régészcsapata a bükki ásatáson.

– Múzeumunk 2012-ben kezdte itt a pálos kolostor kutatását ahhoz kapcsolódóan, hogy a kolostor diadalíve rossz állapotban van és volt – mondja Miskolczi Melinda, a Herman Ottó Múzeum régésze a csodás bükki környezetben, aki mielőtt az ásatási területre érnénk, emlékeztet arra, hogy 2008-tól van felállványozva a diadalív, azonban az állagmegóvására nem került sor. 2011-ben a Csatárlánc, egy miskolci önkéntesekből álló egyesület, illetve a Herman Ottó Tudományos Egyesület karolta fel a felújítását. Az ő kezdeményezésükre indult itt a kutatás, akkor szerették volna hitelesíteni a kolostorrész kiterjedését. Ez sikerült, míg 2013 óta a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával tudnak itt régészeti feltárást folytatni: minden évben egy hónapon keresztül.

700 éves dénár

– Jelenleg azt tudjuk biztosan, hogy hogyan nézhetett ki a kolostornak a nyugati fele – mutatja. – Az a rész, ahol a szerzetesek cellái voltak az épület utolsó funkcionáló időszakában, a 16. század közepéig. A pusztuláshoz köthetően van a legtöbb információnk. Nem, nem a török pusztítja el, hanem többször is a környékbeli magyar urak dúlják fel. 1526-ban Serédi Gáspár, később 1540-ben Balassa Zsigmond, aki egy szőlőterületen veszekszik össze a pálosokkal, így jó ötletnek tartotta, ha feldúlja a kolostort. Ezt az épület már nem éli túl, ami után a szerzetesek leköltöznek Diósgyőrbe.

A kolostornak egyébként voltak 13. századi előzményei, de ők még nem pálosok. Most a világtól eldugott helynek tűnik Szentlélek, azonban a középkorban erre volt a legrövidebb út Egerbe átmenni, és a kolostor közel esik, esett ehhez az úthoz.

– Minden ásatás egy kicsit olyan, mint egy Kinder tojás – mondja a szakember. – Tudjuk, hogy van benne valami, de nem tudjuk, micsoda. Az idei ásatásnál – mint tavaly – kerültek elő temetkezések, egyelőre egy antropológiai helyzetben lévő halott. A fiúk Pali bácsinak nevezték el a vizsgálat után. Várunk további sírokat, hiszen tavaly is négyet tártunk fel. Most előkerült egy szép, 700 éves ezüst érem, egy Károly Róbert dénár is.

Hogy hogyan zajlik egy feltárás? Milyen leletek kerülnek elő? Szerda reggel 9-től délig várják a régészek nyílt napra az érdeklődőket!

ÉM-JLI



Drón segíti az ásatást

Honti Szabolcs, a múzeum régésztechnikusa elárulta: a napokban kaptak egy négyrotoros drónt, amit légifotózáshoz használnak, most gyakorolják a használatát. Olyan ásatási felszínképeket tudnak készíteni, amit később geodéziai módszerekkel bemérve geoinformatikai programokkal ábrázolni tudnak. A felvételek akár 3 dimenziós képek készítésére is alkalmasak lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában