Helyi közélet

2015.07.27. 14:39

Masinafesztivál Tiszaújvárosban - Hagyományos roma étel is sült, a vakaró

Tiszaújváros, Tiszaszederkény - Harmadszor rendezte meg a Tiszaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat a Masinafesztivált.

Tiszaújváros, Tiszaszederkény - Harmadszor rendezte meg a Tiszaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat a Masinafesztivált.

Mint a város internetes honlapján megjelent tudósításból kiderül, Tiszaszederkény határában állítottak színpadot és sátrakat, körülötte üstben, bográcsban főttek az ebédnekvaló fogások. A szabadtűzön készült finomságok mellett egy hagyományos roma étel is sült a sparhelten, – vagyis a masinán, – a vakaró. Húsz kiló liszt, egy zacskó szódabikarbóna és egy kiló só – ennyi alapanyagot kapott Tóth Béláné, aki immár harmadik éve egész napos vakaródagasztásra és -sütésre szakosodott.

Hagymával, tojással…

Míg a többiek birkapörköltet, gulyást főztek a bogrács­ban, addig ő a hagyományos roma ételt készítette. – Minden évben itt vagyok, sütök, főzők, jól szórakozok – mondja tésztagyúrás közben. – Sokféle neve van ennek az egyszerű ételnek: vakarcs, vakaró, roma „kenyér”, bodag, bodak, ki hogy hívja. Nálunk leginkább vakaró. Így magában is szokták enni, de nagyon finom sült szalonnával, hagymával, tojással megrakva is.

Sok konyhában még ma is van masina, ezen főznek a családok. Budai Vencel és felesége krumpligulyás alatt rakott tüzet. – Ma körülbelül tíz emberre főzünk itt a szabadban – mondja Budai Vencel. – A roma önkormányzattól kaptunk minden hozzávalót ingyen: húst, zöldségeket, fűszert. Mellé vakarót fogunk enni, tudja azt a hagyományos roma ételt, amit kenyér helyett rakunk az asztalra.

Olcsó és gyors

Régen a legszegényebb családokban mindig ez volt a kenyér, hiszen ez olcsó és gyorsan elkészíthető. Sok helyütt még ma is ezt eszik, olykor mi is sütünk otthon, hiszen nem mindig jut pénz kenyérre.

„A vakaró a szegénységet jelképezi, akkor sütötték, amikor nem volt kenyér – mondja Farkas Sándor, a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke. – Sajnos még ma is sok család gyúrja, és nem csak a hagyományőrzés miatt, hanem a szegénység okán. Évente sok rendezvényt szervezünk a helyieknek, ezzel is segítve őket, ez a nyári Masinafesztivál az egyik ilyen.”

ÉM-TU

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában