Helyi közélet

2015.07.28. 18:41

Kilencnapos tiszaújvárosi triatlon-ünnep

Budapest, Tiszaújváros - A Rió de Janeiró-i olimpiai kvalifikációs versenyét, a világon egyedülálló módon, megszakítás nélküli 19. TVK ITU Triatlon Világkupát magába foglaló, a sportot, a kultúrát és a gasztronómiát kiválóan ötvöző 17. TVK Triatlon Nagyhét augusztus 1-9. között várja a sportbarátokat, és kikapcsolódni vágyókat.

Budapest, Tiszaújváros - A Rió de Janeiró-i olimpiai kvalifikációs versenyét, a világon egyedülálló módon, megszakítás nélküli 19. TVK ITU Triatlon Világkupát magába foglaló, a sportot, a kultúrát és a gasztronómiát kiválóan ötvöző 17. TVK Triatlon Nagyhét augusztus 1-9. között várja a sportbarátokat, és kikapcsolódni vágyókat.

Az ETU Triatlon Junior Európa-kupát és a TREK Magyar Utánpótlás Gálát is tartalmazó legnagyobb hazai triatlon fesztivál részleteit a mai napon, a budapesti Larus Étteremben ismertették a házigazdák.

Rióért is csatáznak Tiszaújvárosban

A 19. TVK ITU Triatlon Világkupára 41 országból érkező, száznál több férfi és a 30 nemzetet képviselő közel száz indulót felvonultató női vk-rajtlistáján olyan nagy nevek szerepelnek, mint a londoni olimpia ezüstérmese, a svéd Lisa Norden, továbbá az Európa- és világbajnoki, világkupa érmesek, mint az ausztrál Felicity-Sheedy Ryan, a brit Lucy Hall, illetve a férfiaknál a spanyol Francesc Godoy, a francia Anthony Pujades és az orosz Polyansky-fivérek.

A szombati selejtező futamokban a magyarok közül a tavalyi tiszaújvárosi vk-ezüstérmes Vanek Margit (Budaörsi TKE), a 2014-es 4. helyezett Kovács Zsófia (Budaörsi TKE), továbbá Horváth Gréta (Kaposvári AC), Horváth Zsanett (UNIQA Team Újbuda TC), Hargitai Henrietta (UTE), a férfiaknál a tavalyi tiszaújvárosi győzelmével sporttörténelmet írt Vanek Ákos (Budaörsi TKE), a 2014-es bronzérmes Ifj. Faldum Gábor (Mogyi Baja-Pécs), az idei Európa-bajnokság 10. helyezettje, Tóth Tamás (Budaörsi TKE), továbbá Bicsák Bence (PSN Zrt.), Czigány András (Mogyi Baja-Pécs), Király István (Mogyi Baja-Pécs), Szatmári Levente (UNIQA Team Újbuda) és Tarnai László (Dr. Bátorfi KTK) próbálja meg kiharcolni a vasárnapi, mindössze 25-25 sportolót felvonultató fináléba jutást.

Idén is Team ITU Tiszaújvárosban

Tiszaújváros 2007, 2009, 2010, 2013, és 2014 után idén is része a Team ITU- programnak. 2015-ben az új-zélandi New Plymouth, a kínai Chengdu és a mexikói Huatulco után Tiszaújváros a negyedik állomás, melyet követően, ősszel még a török Alanyába „látogat” a Team ITU.

A program célja, hogy támogassa a fejlődő (korábban olimpiai résztvevő nélküli) nemzeti szövetségek versenyzőit, akik potenciális résztvevői lehetnek a 2016-os Rio de Janeiro-i ötkarikás játékoknak.

A támogatás révén a spanyol Andreu Alfonso vezetőedző közreműködésével egy héten át Tiszaújvárosban készülhet a világkupára Ron Darmon (Izrael), Lawrence Fanous (Jordánia), Shen Yen Hsieh (Tajvan), Drikus Coetzee (Namíbia), Abdulla Attiya (Bahrein), Matthew Wright (Barbados), Chia Chia Chang (Tajvan), Kaidi Kivioja (Észtország) és Fabienne St. Louis (Mauritius). Érdekesség, hogy a junior Európa-kupán induló bahrain-i versenyző az első, aki a közel-keleti országból csatlakozik a Team ITU-hoz. A tiszaújvárosi felkészülést a francia David Bardi és a spanyol Vicent Beltran edzőként segíti.

A szakmai háttér mellett az ITU (Nemzetközi Triatlon Szövetség) biztosítja a szállást, étkezést és az utazási hozzájárulást is az érintett versenyzőknek. Tiszaújváros 2006 óta állandó helyszíne a különböző ITU sportágfejlesztési projekteknek, több edzőtábornak is a helyszíne volt az elmúlt években és változatlanul itt működik az ITU egyetlen akkreditált edzőközpontja.

A világkupa díszletei között

Idén is összemérik tudásukat az ETU Triatlon Junior Európa-kupa résztvevői. A mezőny létszáma évről-évre gyarapodik, idén már-már vetekszik a felnőtt vk indulóinak számával. Ez nem könnyíti meg a magyar fiatalok dolgát, akik számára a hazai környezet sokat segíthet a helytállásban.

Szintén a világkupa pályáján, díszletei és közönsége előtt, augusztus 9-én rendezik meg a TREK Utánpótlás Gálát, Magyarország legjobb gyermek és serdülő korosztályos versenyzői számára. A versenyre korosztályonként és nemenként a 16-16 legjobb gyermek, illetve serdülő triatlon ranglista-helyezéssel bíró versenyző kap meghívást.

Futással zárul a tiszaújvárosi Jabil 3próba

Az idei Jabil 3 próba szabadidősport eseménysorozat augusztus 7-én, pénteken a futással fejeződik be. A májusi kerékpározás és júniusi úszás utáni harmadik pontgyűjtő lehetőséget a 17. TVK Triatlon Nagyhét keretében megrendezendő pénzdíjas Jabil 1/3 Maraton jelenti.

A 12 pontot, vagy annál többet megszerzett teljesítők között értékes sportszer-ajándékcsomagokat sorsolnak ki. A legalább 15 pontot kiérdemlők joggal pályázhatnak a fődíjra, mely nem más, mint szeptemberben, két darab, egy személyes, 4 napos utazás (3 éjszaka, repülőjegy, szállás félpanzióval, reptéri transzfer) Európa egyik legnagyobb utcai futóversenyére, a Berlin Maratonra! Az egyik fődíj a Jabil-dolgozók között, míg a másik a többi induló körében talál majd gazdára.

Augusztus 7-én, pénteken szoboravatót is tartanak Tiszaújvárosban, az úszószám helyszínénél, a Dísztó-partján.

Emlékmű a Közösségépítőnek

Dr. Márkus Gábor neve az 1990-es évek elejétől fogva összefonódott a triatlonsporttal. A civilben fogorvosként tevékenykedő családapa és amatőr sportoló volt az, aki néhány lelkes barát támogatásával meghonosította Tiszaújvárosban ezt az addig ismeretlen műfajt. A klub-alapító sportvezető két évtizedet meghaladó munkálkodása során, miközben egyre-másra lépte át Csapatával a magasabbnál-magasabb akadályokat, tette egyre feljebb a színvonalat jelképező mércét, szinte észrevétlenül épített közösséget a város lakóiból. A húsznál több Tisza Triatlon és klubcsapat országos bajnokság, majd 1997-től a világkupa, 1999-től a Triatlon Nagyhét, az ennek keretében megrendezett klubcsapat vb, a klubcsapat Eb, a főiskolai-egyetemi világbajnokság, mind-mind remek alkalmat kínált arra, hogy a településen élő emberek a pálya szélén, a tömegsport-eseményeken, a kulturális- és gasztronómiai programokon összekovácsolódjanak, kialakuljon bennük a lojalitás a város, és a sport iránt. Hosszú ideje már, hogy a tiszaújvárosiak többsége az év egyik, hanem a legjobban várt eseményeként tartja számon és várja a Nagyhetet. Sokan erre az időszakra időzítik szabadságukat, ekkorra hívják meg a máshol élő rokonaikat, barátaikat, ami önmagáért beszél.

Dr. Márkus Gábor a sok-sok hazai és nemzetközi elismerés, kitüntetés ellenére mindvégig példaértékű alázattal, szerénységgel munkálkodott a városért, szeretett sportágáért. Nem volt olyan szakmai, vagy személyes probléma, melynek megoldását ne érezte volna magáénak. Segíteni próbált mindenkinek, aki hozzáfordult ügyes-bajos dolgával, egészen 2013. augusztusáig, amikor tragikus hirtelenséggel befejezte földi pályafutását. A hatalmas elánnal dolgozó, fantasztikus munkabírású sportvezető pótolhatatlan űrt hagyott maga után. Elvesztését követően családja, az önkormányzat, a rendezői csapat tagjai arra kötöttek szövetséget, hogy folytatják a nevével fémjelzett munkát, méltó módon ápolják örökségét, megőrzik az általa megteremtett színvonalat.

Bráz György, Tiszaújváros polgármestere 2014. tavaszán kezdeményezte az önkormányzati képviselők felé, hogy köztéri szoborral is állítsanak emléket a város Díszpolgárának, dr. Márkus Gábornak. A testület tagjai nem sokkal később, egyöntető szavazással támogatták a javaslatot, melynek köszönhetően felgyorsultak az események. A hivatalos előkészületek után – a család közreműködésével - kiválasztották, elfogadták Józsa Lajos szobrászművész tervét, majd ezt követően, idén nyár elején megkezdődhettek a munkálatok.

A „Triatlonos Dokiként” is becézett, szeretett sportvezető jellegzetes mozdulatait megörökítő egész-alakos bronzalkotás minden bizonnyal rövid időn belül a hazai és külföldi triatlonos társadalom zarándokhelyévé válik…

A jól bevált recept szerint

A sportot, a kultúrát és a gasztronómiát remekül ötvöző 17. TVK Triatlon Nagyhét – ugyanúgy, mint az előző években mindig – valamennyi korosztály számára elérhető, naponta más és más szabadidősportos lehetőségekben (evezősverseny, futás, kerékpározás, duatlon-váltó, tó-úszás, snell-sakk, turista triatlon, streetball, lábtenisz) jobbnál-jobb koncertekben is bővelkedik. A színpadon - sok más mellett - olyan neves előadók váltják majd egymást, mint Wolf Kati, a Neoton Família, a Honeybeast, Danics Dóra, Rúzsa Magdi, Soltész Rezső, a Wellhello, Heincz Gábor Biga és az Abrakazabra, Dobrády Ákos, a Balkan Fanatik és a Kozmix.

A sajtótájékoztató résztvevői voltak:

  • Bráz György, a Szervező Bizottság társelnöke, Tiszaújváros polgármestere
  • Márkus Gergely, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportigazgatója, a Magyar Olimpiai Bizottság sportdiplomáciai bizottságának a tagja, a tiszaújvárosi viadalok versenyigazgatója
  • Lehmann Tibor főrendező, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) szakmai alelnöke, a TVK-Mali TK elnöke
  • Pálffy Gábor, a névadó főtámogató TVK Zrt. kommunikációs vezetője, a Tiszaújváros Jövőjéért Alapítvány kuratóriumának elnöke
  • Vanek Margit, a Budaörsi TKE 2014-ben, Tiszaújvárosban világkupa-ezüstérmet kiérdemlő versenyzője
  • Vanek Ákos, a Budaörsi TKE 2014-ben, Tiszaújvárosban világkupa-győzelmet ünneplő versenyzője
  • dr. Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgató-helyettese
  • Dr. Bátorfi Béla, az MTSZ elnöke
  • dr. Fülöp György önkormányzati összekötő, Tiszaújváros alpolgármestere
  • Márkus Balázs, a Szervező Bizottság társelnöke
  • - Szűcs István sajtóreferens-

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában