Helyi közélet

2015.07.27. 12:21

Jön a pótfelvételi: "Lehet még jelentkezni? Lemaradtam?"

Miskolc - Ha nem sikerült, nincs veszve semmi. Itt a pótfelvételi időszaka.

Miskolc - Ha nem sikerült, nincs veszve semmi. Itt a pótfelvételi időszaka.„Ha valakit önköltséges képzésre vettek fel, átkerülhet-e állami ösztöndíjasra? – kérdezte egyik olvasónk péntek délelőtt a Miskolci Egyetem vezetőitől, akik szerkesztőségünk vendégei voltak, és olvasóink felvételivel kapcsolatos kérdéseire válaszoltak. Óváriné dr. Balajti Zsuzsanna tanulmányi rektorhelyettes, Fekete Sándor tanulmányi szakreferens és Szilágyi Roland, a Gazdaságtudományi Kar oktatási dékánhelyettese az egyetemi, felvételi ponthatárok kihirdetésének másnapján vállalkozott a kérdések megválaszolására.

Elmondták: az önköltséges hallgatóknak legalább két félévet el kell végezniük az egyetemen, csak ezután kérhetik átsorolásukat az állami ösztöndíjas képzésre. Ha ott épp van szabad státusz és a hallgató tanulmányi eredménye is jó, akkor van esélye, hogy a további éveket állami ösztöndíjasként végezze el. Egyre inkább az a törekvés, hogy a gyengén tanulók ne tanulhassanak ingyen, a jó tanulók viszont kaphassanak ösztöndíjat. Ennek érdekében különböző szigorításokat vezettek be.

Elveszett pontok

Az egyik édesanya arról számolt be, hogy a fia anglisztikára jelentkezett, így emelt szintű angol érettségit kellett tennie. Az angol nyelvvizsgáért viszont nem kapott pontot.

Az egyetemi vezetők hangsúlyozták: ilyenkor nem is illeti meg a diákot pont a nyelvvizsgáért, csak abban az esetben, ha a választott szakon kívül más idegen nyelvből is van nyelvvizsgája.

Még van remény

Az egyik diák azért szomorkodott, mert egyetlen ponton múlott az egyetemi felvételije. Azt kérdezte, lehet-e ilyen esetben fellebbezni. A válasz: lehet, de nem érdemes. Fellebbezésnek akkor van helye, ha valamilyen eljárási hiba történt a felvételi során. Előfordul például, hogy a bizonyítványt kiállító középiskola valamilyen adatot elírt, akkor azt a rendszer nem tudja értelmezni, és így kevesebb pontot számol a diáknak. Az egyetemi vezetők megemlítették azt is: ha példádul a fogyatékkal élő diákok nem kapták meg a plusz 30 pontot azért, mert betegségükről nem az előírt szakvéleményt csatolták, akkor érdemes fellebbezniük, hisz mérlegelni lehet, hogy a mellékelt orvosi igazolást elfogadja-e az egyetem.

Többen érdeklődtek a felsőoktatási szakképzésekről. Főleg azok, akiknek nem volt meg a megfelelő pontszámuk az egyetemi képzéshez. Ők megtudhatták, hogy a pótfelvételi-eljárásban van lehetőségük felsőoktatási szakképzésre jelentkezni, igaz, most már csak költségtérítéses formára. Itt a minimum ponthatár 240 pont, és sikeres végzés után másfél évet beszámítanak az egyetemi alapképzésbe.

Egy olvasónk azt kérdezte, hogyan jelentkezhet pótfelvételi eljárásban ipari termék- és formatervező szakra. Megtudhatta, a felvi.hu-n keresztül teheti ezt meg augusztus 10-éig. Az egyetemen gyakorlati felvételit kell tennie szabadkézi rajzból, és utána kap majd értesítést a felvételről.


Ha még maradt kérdés

További információ a 06-46/565 111-es központi számon keresztül a karok dékáni hivatalaitól kérhető, valamint Óváriné dr. Balajti Zsuzsanna tanulmányi rektorhelyettestől és Fekete Sándor tanulmányi szakreferenstől a 06-46/565-032-es és a 06-20/323-5308-as telefonszámon, vagy a [email protected] e-mail címen.


Amit tudni érdemes...

A pótfelvételi jelentkezés lehetőségét a korábban is meghirdetett szakok többségében felkínálja a Miskolci Egyetem. Az eljárásban azok jelentkezhetnek, akiket az általános eljárás során nem vettek fel, vagy akik egyáltalán nem adtak be jelentkezést. A pótfelvételi eljárásban csupán egyetlen felsőoktatási intézménybe, egyetlen szakra lehet jelentkezni.A pótjelentkezés kizárólag elektronikus formában történhet a www.felvi.hu oldalon keresztül, legkésőbb augusztus 10-ig, 5000 forint eljárási díj befizetésével. A pótfelvételi során meghirdetett szakokról az érdeklődők az egyetem és a karok honlapjáról (www.uni-miskolc.hu) 2015. július 27. (hétfőtől) kezdődően kaphatnak bővebb tájékoztatást.


Miskolc - Nagy volt az öröm csütörtök este: Fruzsinát, Dalmát és Rékát is felvették az egyetemre. tovább »

Miskolc - Az egyetem a pótfelvételire való jelentkezés lehetőségét a meghirdetett szakok többségében felkínálja. tovább »

Budapest, Miskolc - A Miskolci Egyetem vezetése szerint megtartották népszerűségüket. tovább »

Miskolc, 2015. július 24., péntek (MTI) - Továbbra is népszerű a felvételezők körében a Miskolci Egyetem (ME), az erős demográfiai csökkenés és az Északkelet-Magyarországot legsúlyosabban érintő belső elvándorlás ellenére a jelentkezők létszáma a tavalyihoz képest nem változott számottevően - közölte a felsőoktatási intézmény a felvételi pontszámok nyilvánosságra hozatalát követően, pénteken az MTI-vel. tovább »

Miskolc - Az egyetemre felvett hallgatói létszám a tavalyi 2067 fővel szemben idén 2047 fő lett, ami a felvételiző korcsoportban végbemenő demográfiai folyamatokat, valamint a bejutáshoz szükséges minimális ponthatár 260-ról 280 pontra emelését tekintve mindenképpen sikerként értékelhető. tovább »

Miskolc - A Miskolci Egyetem felvételi pontjai máris olvashatók portálunkon! Akinek sikerült, annak gratulálunk, akinek nem, még próbálkozhat a pótfelvételin. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában