Helyi közélet

2015.07.22. 08:46

Ináncsiak étke: legyen könnyű és finom!

Ináncs - Piroska az ináncsi gyerekek egyik kedvenc ételét ajánlotta olvasóinknak.

Ináncs - Piroska az ináncsi gyerekek egyik kedvenc ételét ajánlotta olvasóinknak.Az ináncsi önkormányzat konyhájának szakácsa, Meczó Józsefné Piroska már 11–12 éves korában megfőzte otthon az ebédet. Így mondhatni, hogy a sütés-főzés minden tudománya szinte a kisujjában van.

– A szüleink a földekre jártak dolgozni, az ebédet bizony nekünk, gyerekeknek kellett megfőznünk. Nem mondom, hogy mindig sikerült, volt, amikor a kutya ette meg, de szép lassan aztán mindent megtanultunk. Persze nem készítettünk mi bonyolult ételeket. Abból főztünk, amit egy átlagos család megtermelt magának akkoriban. Bab és krumpli volt legtöbbször az alapanyag – meséli Piroska.

Úgy véli, a pályaválasztásban bizonyára az is közrejátszott, hogy korán meg kellett tanulnia főzni. Kezdetben a vendéglátásban dolgozott, ’86-tól viszont az önkormányzati konyha szakácsa.

Nyáron is főznek

Itt azonban nyáron sincs megállás, hiszen az óvodások, az idősek és a nyári gyermekétkeztetésben részt vevő gyerekek várják az ebédet. Naponta 450 főre főznek, a környező településeket is ők látják el.

A konyha kiváló alapanyagokat kap a település mezőgazdasági részlegeitől, most épp a befőzés időszaka van. Ügyelniük kell arra, hogy a gyerekek mindennap egészséges, vitamindús ételhez jussanak. A diákok egyik kedvence a sajtos, párolt hal, Piroska ennek receptjét ajánlotta nekünk, ami nemcsak egészséges, de nagyon könnyű elkészíteni.

ÉM-HE


Sajtos, párolt hal

Hozzávalók (4–5 főre): 1 kg halfilé (tetszés szerinti halból), 20 dkg trappista sajt, só, bors, ételízesítő (Delikát)

Elkészítése: A halat tenyérnyi szeletekre vágjuk. Sóval, borssal és ételízesítővel fűszerezzük, majd tíz percig állni hagyjuk. Ezután kiolajozott tepsibe helyezzük a halszeleteket, és bőven megszórjuk reszelt sajttal. Pici vizet öntünk a tepsibe, majd a halat alufóliával letakarjuk, és a sütőbe helyezzük. 180 fokon 10 percig pároljuk, majd levesszük a fóliát. Addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul egy kicsit. Petrezselymes, főtt burgonyával, vagy rizibizivel tálaljuk.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában