Helyi közélet

2015.07.06. 11:22

Idén sem sikerült újjáéleszteni az egyszer már megszűnt Hegyalja Fesztivált

Tokaj, Rakamaz, Bőcs, Budapest - Az utolsó napokban mondták le a szervezők a többnapos rendezvénysorozatot.

Tokaj, Rakamaz, Bőcs, Budapest - Az utolsó napokban mondták le a szervezők a többnapos rendezvénysorozatot.Az már tény, idén sem lesz Hegyalja Fesztivál, bár most nem ilyen néven marad el, hanem a Borsodi Kingdom of Hegyalja – nem tartatik meg július 15–19. között, bár a szervezők nemrég még azt harangozták be, pazar program várja majd a fesztiválozókat.

Kérdések és válaszok

A fő indok az első hírek szerint az volt, hogy a tervezett négy fesztiválhelyszínből három nem állt rendelkezésre. Írásban kérdeztük meg az okokról a fesztivál egy főszervezőjét, Kovács Pétert, akinek a válaszait az alábbiakban közöljük:

– Mely területek és miért nem állnak rendelkezésre?

– Nem állt rendelkezésünkre az úgynevezett Teknősbékaház, valamint a fesztiválterülethez kapcsolódó kemping- és pótkemping-területeket sem tudtuk volna használni.

– A néhány héttel ezelőtti sajtótájékoztatón egy szó sem hangzott el arról, bármi is veszélyeztetné a fesztivált. Mikor derült ki, hogy nagy a baj?

– A napokban derült ki, hogy a terület használatával kapcsolatban probléma van, azonnal mérlegeltük a helyzetet, és úgy döntöttünk, hogy nem rendezzük meg a fesztivált Tokaj-Rakamazon.

– A negyedik helyszínen miért nem lehet fesztivált rendezni?

– Úgy értékeltük, hogy annak a területnek az infrastrukturális adottságai nem teszik lehetővé a teljes fesztivál lebonyolítását, az általunk megtervezett formában.

– Hová, mikor és milyen koncerteket kívánnak átszervezni?

– Folyamatosan azon dolgozunk, hogy minél több fellépőnek új helyszínt találjunk. Azt már biztosan tudjuk, hogy a 0. napi Sorronia és Nightwish-koncert a budapesti Pecsa Music Gardenben lesz július 15-én, és amint további információnk lesz az együttesekkel kapcsolatban, azonnal közzétesszük.

– A lekötött zenekarok nyilván a Hegyaljás koncertjük napjára más fellépést nem vállalnak, és ha elmarad a fellépésük, már nem is tudnak, emiatt bevételkiesésük származik? A megkötött szerződésekben esik-e szó az ilyen lehetőségről és mekkora összegű kártérítést kaphatnak a fellépés elmaradása miatt az előadók? Ha kapnak, miből fogják ezt kifizetni?

– A zenekarokkal kötött szerződéseink tartalma üzleti titok tárgyát képezi. Minden esetben a szerződésben foglaltaknak megfelelően járunk el.

– Hány jegyet és bérletet sikerült eddig eladni, hiszen erről bizonyára van naprakész kimutatás?

A jegyek eladása a tervezetteknek megfelelőn alakult.

– Mikor és milyen módon fizetik vissza az eddig eladott belépőket, bérleteket, és itt nem a megadott e-mail-cím a fontos, hanem a hogyan?

– A jegyek és bérletek árának visszatérítése július 3-án megkezdődött. Kollégáink folyamatosan kezelik és válaszolják meg a [email protected] email-címre érkező kérvényeket, és pontos tájékoztatást adnak arról, hogy a vásárlás helyétől függően ki, hol tudja visszaváltani a belépője árát.

– Elképzelhető, hogy amiatt szállnak ki a szervezésből, mert az előzetes érdeklődés hiánya miatt hatalmas anyagi bukással járt volna a fesztivál megrendezése?

– A bérletek és jegyek az előzetes számítások szerint alakultak, ezzel együtt a Kingdom of Hegyalja befektetői köre több éves megtérüléssel számolt.

– Fognak még a jelenlegi szervezők a jövőben Hegyalja fesztivált szervezni?

– Az értékelésnek és jövőbeni tervezésnek még nincs itt az ideje, most arra koncentrálunk, hogy ebből a helyzetből a legjobbat hozzuk ki.

Nem értik

Az index.hu portálon egyebek mellett megjelent az okokra válaszolva Bodnár László, Rakamaz polgármestere és elmondta, 14 hektárnyi területre szóló bérleti szerződést kötöttek a szervezőkkel, 1 forint négyzetméterenkénti áron, a szerződést még tavaly aláírta mindkét fél. A polgármester azt sem érti teljesen, hogy milyen területi vitája lehet a Kingdom of Hegyaljának, hiszen amit kértek, és amire a szerződés vonatkozott, megkapták.

Sajnálják

A Borsodi Sörgyár Kft.-t is megkérdeztük, ahonnan Szőke Esztertől az alábbi válaszokat kaptuk: „A Borsodi Sörgyár Kft. sajnálattal értesült a Hegyalja Fesztivál elmaradásáról, de természetesen továbbra is elkötelezett a északkelet-magyarországi régió iránt és támogatja a helyi kulturális, sport és közösségi eseményeket. Jelenleg folyik a szerződés áttekintése házon belül, de nem áll módunkban több információt közölni arról, milyen lépéseket tervezünk.” A jövőbeni együttműködésről annyit írtak: „Korai lenne erről bármi konkrétumot mondani.”

A Hegyalja Fesztiválról

Tokaj már korábban is adott otthont zenei fesztiválnak: az 1990-es években itt rendezték a Rock Gyermekei Tábort. 1994-től 1998-ig itt tartotta táborait a Sing Sing is, 1998-ban pedig az EFOTT házigazdája volt a város.

A Hegyalja Fesztivál egy északkelet-magyarországi zenés rendezvény volt 2000 és 2013 között. A helyszín a Tisza bal partján található, tehát közigazgatásilag Rakamazhoz tartozik, ugyanakkor közelebb esik Tokaj belterületéhez, könnyebben megközelíthető onnan.

2014-ben bejelentették, hogy a fesztivál elmarad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában