Helyi közélet

2015.07.01. 11:25

A 64. tanítási évben is vegyes intézmény marad a tokaji iskola

Tokaj - A Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola változatlan megmaradásáért tartottak fórumot.

Tokaj - A Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola változatlan megmaradásáért tartottak fórumot.

A Magyar Nők Szövetsége Nőpont Tokaj szervezett lakossági fórumot a napokban a tokaji oktatási intézmény aulájában.

Fontosnak tartják

„Talán nem szerencsés az időpont, mert péntek is van, ráadásul délután hat, ilyenkor a vidéken élők már nem jönnek be Tokajba. Korábban pedig nem lehetett, mert ez a nap is érettségis nap volt, ezért a szabályok értelmében ilyenkor az iskolában más rendezvényt délután hat előtt nem lehet tartani” – magyarázkodtak a szervezők, de erre túl sok okuk nem volt, hiszen a közösségi oldalon szerveződő rendezvényre több mint százan érkeztek délután hat óráig, és egyáltalán nem szégyellni való, ha valamit ennyien fontosnak tartanak.

A tét a szervezők szerint nem kicsi, hiszen egy kormányrendelet szerint a vegyes képzésű intézmények esetében a közeljövőben több intézményben is meg kell szüntetni a gimnáziumi képzést.

– A mi családunk egy valódi tokajis család – mondja dr. Dankó József. – 1962-től a bátyám tanult a gimnáziumban, 1965-ben követtem én is, de a feleségem is itt végzett, és a gyerekeink is ide jártak. – Azt már nem teszi hozzá, hogy ő maga is itt tanított, így az élete java részét a Tokaji Ferenc Gimnáziumban töltötte, így érthető, aggódik az intézmény jövőjéért.

Marad a gimnázium

A jelek szerint erre túl sok ok nincs, hiszen a rendezvényen megjelent dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő szerint az intézményben változatlanul megmarad majd a gimnáziumi oktatás.

– Az kétségtelen, a jövőben a kormány szándéka szerint átstrukturálódik a középfokú oktatás – mondta dr. Mengyi Roland. – A számítások szerint ahhoz, hogy akár csak tartani tudjuk a magyar gazdaság jelenlegi növekedési ütemét, évente a középiskoláknak 120 ezer szakképzett embernek kellene belépnie a gazdasági rendszerbe. Ez a szám jelenleg 95 ezer. Meg kell tehát találni a feltételeket ahhoz, hogy a középiskolák előállítsák a hiányszakmákhoz szükséges munkavállalókat. Vannak olyan iskolák, ahol könnyen el lehet dönteni, milyen képzést folytatnak, gimnáziumi vagy szakképzést. A vegyes intézmények esetében is a legtöbb esetben el lehetett dönteni, melyik képzési formát lehet előnyben részesíteni. Akadt 32 olyan intézmény, amelynél úgy döntöttek, mindkettő maradjon továbbra is együtt. Ezek közé tartozik a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola, amely most a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásába kerül. Egy éve van az intézménynek arra, hogy egy olyan csomagot állítson elő, egy olyan rendszert építsen fel, amely alapján továbbra is hatékonyan lehet együtt működtetni a gimnáziumot és a szakközépiskolát.

64. tanév

– A Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolában tokaji pedagógusok kezdeményezésére 1952-ben nyitották meg az első tanévet – mondja Dévald István, az intézmény nyugalmazott igazgatója. – 1958-tól csatlakozott a szakközépiskolai képzés. Ezalatt a 63 év alatt generációk nevelkedtek fel a gimnázium falai között, egy közepes kisvárosnyi diák végzett Tokajban, az intézmény nevelőtestületének legalább a fele itt végezte gimnáziumi tanulmányait. Örülök annak, hogy megmarad a gimnáziumi képzés, mert meggyőződésem, egy város, amely gimnázium nélkül marad, elveszti a presztízsét.

– Az itt élők számára nem kérdés, hogy az intézmény változatlan formában működjön tovább – mondja Posta György, Tokaj polgármestere, aki maga is az intézmény diákja volt egykor, de a gyerekei is ebbe a gimnáziumba jártak. Iskolavárosunknak ez az intézmény az alapbástyája. Hatalmas a vonzereje is, hiszen nem csupán a környékbeli településekről, de a megyehatáron túlról is sokan a tokaji gimnáziumot választják. Éppen ezért a tokaji képviselő-testület június 24-én hozott egy határozatot, amelynek értelmében kezdeményezzük a jogszabályi környezet kiegészítését a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola hosszú távra szóló és változatlan formában – gimnázium és szakközépiskola – történő megmaradása érdekében.

180 új diák

A fórumon körbeadtak egy aláírásgyűjtő ívet, amely szintén arról szólt, az aláírók azt szeretnék, a vegyes képzés a jövőben is maradjon meg a tokaji intézményben. Az ívet dr. Mengyi Roland is aláírta.

A fórumon még elhangzott, az esemény napján tartották meg a beiratkozást a 2015/16-os tanévre, amelyen a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola 181 felvételt nyert tanulója közül több mint 170-en megjelentek, de a távol maradtak is jelezték, ők is a tokaji intézményben kezdik szeptembertől a tanévet.

- Bánhegyi Gábor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában