Helyi közélet

2015.06.11. 12:52

Várják a választ a szobor ügyében

Miskolc - Olvasóink többsége (81,4 százalék) I. Lajos lovasszobrára szavazott portálunkon.

Miskolc - Olvasóink többsége (81,4 százalék) I. Lajos lovasszobrára szavazott portálunkon.Átadták szakmai ajánlásukat a Diósgyőri Lokálpatrióta Kör tagjai Miskolc polgármesterének, főépítészének és a város négy közgyűlési pártjának, tudtuk meg dr. Rózsa György levéltárostól, a kör egyik tagjától.

Négy pontban

Tervükről a múlt héten számoltunk be: ajánlásukat azért fogalmazták meg, mert nem értenek egyet a városvezetés azon törekvésével, hogy a Diósgyőr történelmi központjában kialakított térre II. János Pál szobrát kívánják felállíttatni. Szerintük a városrész arculatának kialakításakor Diósgyőr múltjára kellene inkább támaszkodni.

Négy pontban írták meg elképzeléseiket, ezeket juttatták el a város vezetésének. Szerintük Diósgyőr új közösségi terét Királyok terének, Pálosok terének vagy Ernye bán terének kellene elnevezni, jelenleg a közgyűlés döntése alapján II. János Pál nevét viseli. A térre szerintük I. Nagy Lajos király lovasszobra illene leginkább. (A király családja gyakori látogatója volt a Diósgyőri várnak.)


[poll id="944"]


30 napjuk van

Harmadik pontként II. János Pál készülő szobrának sorsával foglalkoznak, helyszínének az avasi városrész Fényi Gyula terét ajánlják. Javasolják azt is, hogy Diósgyőrnek legyen saját napja – augusztus 24-e.

– Az ajánlást átvették, 30 napjuk van a válaszra – mondta az Észak-Magyarországnak dr. Rózsa György, aki bízik benne, hogy a közgyűlés is tárgyalja majd ügyüket.

A javaslatokról előző cikkünkben írtunk. A Borsod Online-on szavazni lehetett, hogy az olvasók szerint kinek a szobra legyen a főtéren. Csütörtökön délig a  szavazók 81,4 százaléka voksolt Lajos királyra, s csak 18,6 százaléka a pápára.

Lapunk megkérdezte a miskolci önkormányzat véleményét a beadványról, amint megérkezik a válasz, tájékoztatjuk Olvasóinkat.

ÉM-HM


Korábbi cikkek:

Miskolc – Diósgyőr gazdag történelmi múlttal rendelkezik, ebből kell meríteni a lokálpatrióták szerint. tovább »

De képzeljük el, megérkezik majd a turista. Megpihen Diósgyőr központjában a városrész új főterén, és megnézi, milyen szobor árnyékában hűsöl. És megdöbben, II. János Pál néz vissza rá. Elég furcsa egy olyan helyen a XX. század nagy alakját látni, ahol mindennek a középkorról és a lovagkorról kellene szólnia. Hajdu Mariann jegyzete. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában