Helyi közélet

2015.06.18. 15:43

Rangos szakmai életműdíjat kapott az Egészségügyi Kar dékánja

Budapest, Miskolc - Dr. Kiss-Tóth Emőke a Miskolci Egyetem Egészségügyi karának dékánja, a legrangosabb egészségügyi szakmai kitüntetést, Batthyány-Strattmann László díjat vehetett át 2015. június 13-án a Magyar Védőnői Szolgálat megalakulásának 100 éves jubileumának tiszteletére rendezett ünnepségen Balog Zoltántól, az Emberi Erőforrások miniszterétől az Országház Felsőházi termében.

Budapest, Miskolc - Dr. Kiss-Tóth Emőke a Miskolci Egyetem Egészségügyi karának dékánja, a legrangosabb egészségügyi szakmai kitüntetést, Batthyány-Strattmann László díjat vehetett át 2015. június 13-án a Magyar Védőnői Szolgálat megalakulásának 100 éves jubileumának tiszteletére rendezett ünnepségen Balog Zoltántól, az Emberi Erőforrások miniszterétől az Országház Felsőházi termében.

A Batthyány-Strattmann díj a legmagasabb egészségügyi szakmai elismerés, életműdíj, melynek odaítélésével és adományozásával a több évtizedes kiemelkedő szakmai tevékenység során elért eredményt díjazzák.

Dr. Kiss-Tóth Emőke az egészségtudományok területén szerzett végzettségét követően társadalomtudományi területen folytatta tanulmányait, 1992-ben a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Szociológia-szociálpolitika egyetemi szakán végzett, majd 2004-ben védőnőként az országban az elsők között szerzett PhD tudományos fokozatot „Summa cum laude” minősítéssel szociológiai tématerületen.

1987-től a Miskolcon akkor alakuló egészségügyi főiskolai képzés szervezésének, kiépítésének és fejlesztésének szentelte életét. Ezirányú elköteleződésének kialakulásában komoly szerepet játszott az észak-magyarországi régió területi és társadalmi hátrányaiból adódó és ezzel szorosan összefüggő munkaerő-piaci igények felismerése, miszerint helyben kell képezni olyan, magasan kvalifikált diplomás egészségügyi szakembereket, akik jól ismerik a helyi adottságokat, társadalmi viszonyokat és szokásokat. Néhány év alatt sikerült egy magas szintű egészségügyi képzést teremteni Miskolcon, melyet azonban 1995-ben, a Bokros-csomag megszorító intézkedései kapcsán egyik napról a másikra megszüntettek.

1998-ban Dr. Kiss-Tóth Emőke kitartó lobbi-tevékenységének eredményeként – sokak támogatását megnyerve – újraindult a képzés. Így vált pályafutása során „életfeladatává” az egészségtudományi képzés szolgálata. Ma már az Egészségügyi Kar kiterjesztett képzési palettával, a régió egészségtudományi tudásközpontjaként működik.

Több évtizedes megfeszített munkájának elismeréseként elsőként kapta meg az országban a Béres Egészség Hungaricum Díjat 2008-ban, mint a „Borsod megyei védőnőképzés megteremtésének élharcosa, aki tevékenységével sokat tesz az emberek egészségéért”. Pedagógusként a hallgatóktól Kiváló Oktatói Diplomát, az egyetem szenátusától a Miskolci Egyetem Érdemes Oktatója kitüntetést kapott, tudományos tevékenységéért pedig 2004-ben megkapta a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának Tudományos Díját.

Dr. Kiss-Tóth Emőke oktató-kutatóként aktív és folyamatos tudományos tevékenységét az egészségtudomány és a társadalomtudomány területén végzi mintegy negyed évszázada, melynek keretében az egészségügyi hallgatók pályaszocializációjának alakulását nyomonkövetve, pályaidentitásuk összetevőit elemzi az értékek aspektusából. Eddigi pályafutása során végzett tudományos tevékenységét és azok eredményeit számos közlemény, könyvfejezet, valamint hazai és nemzetközi konferencia előadás jelzi.

Szakmai szervezeti tagságai közül a két legkiemelkedőbb a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának (MAB) Orvos- és Egészségtudományi Szakbizottság Egészségtudományi Munkabizottságának elnöki, valamint az Országos Tudományos Diákköri Tanács Orvos- és Egészségtudományi Szakbizottságának társelnöki tisztsége, melyek keretében az orvostudományok mellett az egyre inkább önállósuló egészségtudományokat képviseli.

Védőnőként, szociológusként, oktatóként és jelenleg egészségtudományi kari dékánként azzal a hittel végzi munkáját, hogy a megelőzés területén jártas diplomás egészségügyi szakemberek képzése fontos népegészségügyi célkitűzés. Ahogyan a védőnők kitartóan küzdenek a családok és a gyermekek egészségének megőrzéséért, Dr. Kiss-Tóth Emőke ugyanazzal az elszántsággal harcol a felsőoktatás területén az egészségtudományi képzés fejlesztéséért, az egészségügyi szakemberek megbecsüléséért, elismeréséért és megérdemelt társadalmi felemelkedésükért.

- Sike Gáborné Krisztina, Miskolci Egyetem Kancellária Hivatal, Kommunikációs és PR Csoport -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában