Helyi közélet

2015.06.08. 12:01

Nézőpont: Józan ész

<em>De képzeljük el, megérkezik majd a turista. Megpihen Diósgyőr központjában a városrész új főterén, és megnézi, milyen szobor árnyékában hűsöl. És megdöbben, II. János Pál néz vissza rá. Elég furcsa egy olyan helyen a XX. század nagy alakját látni, ahol mindennek a középkorról és a lovagkorról kellene szólnia</em>. <strong>Hajdu Mariann jegyzete</strong>.

De képzeljük el, megérkezik majd a turista. Megpihen Diósgyőr központjában a városrész új főterén, és megnézi, milyen szobor árnyékában hűsöl. És megdöbben, II. János Pál néz vissza rá. Elég furcsa egy olyan helyen a XX. század nagy alakját látni, ahol mindennek a középkorról és a lovagkorról kellene szólnia. Hajdu Mariann jegyzete.Diósgyőr miről lehet méltán híres? Természetesen (a foci mellett) a várról, ami egyre több vendéget vonz, főleg, mióta újjáépítették. Sőt, több milliárdot terveznek a további fejlesztésekre költeni, azaz hamarosan (még) népszerű(bb) turistaközponttá válhat. Az ide érkezők belecsöppenhetnek majd az egykori középkori királyi központba, odaképzelhetik maguk mellé a váralapító Ernye bánt, vagy Lajos királyt a teljes családjával, királynéval, királykisasszonnyal, udvarhölgyekkel.

De képzeljük el, megérkezik majd a turista. Megpihen Diósgyőr központjában a városrész új főterén, és megnézi, milyen szobor árnyékában hűsöl. És megdöbben, II. János Pál néz vissza rá. Elég furcsa egy olyan helyen a XX. század nagy alakját látni, ahol mindennek a középkorról és a lovagkorról kellene szólnia.

Pedig így lesz, ha nem gondolja át jelenlegi terveit a városvezetés. Már készül a pápa szobra (a teret korábban róla nevezték el), hamarosan a helyére kerülhet. Hacsak meg nem fogadja a polgármester a diósgyőri lokálpatrióták tanácsát. Komplett tervet ajánlanak: a pápa szobra mehetne az Avasra, itt pedig Nagy Lajos király várná lovon a látogatókat.

Igen, a közgyűlés döntött valamikor, ki tudja, kinek az ötletét valósították meg. De úgy tűnik, tévedés volt. Miért ne lehetne változtatni rajta? Ha már a józan ész ezt kívánná…​


[poll id="944"]


Miskolc - Diósgyőr gazdag történelmi múlttal rendelkezik, ebből kell meríteni a lokálpatrióták szerint. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában