Helyi közélet

2015.06.29. 19:46

Megegyezést sürget a miskolci cementgyár újraindításáról a Holcim jogutódja

Miskolc, 2015. június 29., hétfő (MTI) - Megegyezés nélkül nem lehet újraindítani a termelését évek óta szüneteltető hejőcsabai cementgyárat a gyár korábbi működtetője, a svájci érdekeltségű Holcim konszern jogutódja, az Osteuropaische Zementbeteiligungs AG (OZAG) szerint.

Miskolc, 2015. június 29., hétfő (MTI) - Megegyezés nélkül nem lehet újraindítani a termelését évek óta szüneteltető hejőcsabai cementgyárat a gyár korábbi működtetője, a svájci érdekeltségű Holcim konszern jogutódja, az Osteuropaische Zementbeteiligungs AG (OZAG) szerint.

Az OZAG az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében emlékeztet: "annak ellenére, hogy minden, a cementgyártáshoz szükséges berendezés, eszköz és néhány ingatlan" is tulajdonukban van, a HCM 1890 Kft. kihirdette a miskolci gyár újraindításának lehetséges időpontját. A cég azonban rámutat, hogy az újraindítás nem lehetséges sem jogi, sem műszaki szempontból mindaddig, amíg a tulajdonában álló minden eszközre és ingatlanra vonatkozóan megegyezés nem születik.

"Figyelembe véve, hogy a miskolci cementgyárral kapcsolatos jelenlegi fejlemények jogellenesek, az OZAG továbbra is megtesz minden jogi lépést annak érdekében, hogy megvédje magyarországi befektetéseit" - szögezték le a közleményben.

A hejőcsabai gyárat sok éven át a Holcim konszern működtette, majd 2011-ben leállította a termelést, a dolgozókat elbocsátották. Eközben a Holcim csaknem húsz éven át jogvitában állt a Magyar Cement (MC) Kft.-vel, ami arról folyt, hogy a gyár területére a Holcim által telepített gépek, berendezések alkotórészei vagy csak tartozékai a területnek, amelynek tulajdonosa az alperes MC Kft. volt.

Az MTI tavaly hírt adott arról, hogy a gyár bírósági végzéssel Kálmán János vállalkozó érdekeltségébe került. A HCM 1890 Kft. (az MC jogutódja) ügyvezetője tavaly áprilisban sajtótájékoztatón azt jelentette be, hogy társasága hosszú évekig tartó pereskedés után hozzájutott "jogos" tulajdonához, eszerint a Holcim jogszerűtlenül működtette a gyárat éveken át. Ezt a külföldi befektető azonban továbbra is vitatta.

A vállalkozó akkor közölte azt is, hogy a termelés újraindítását tervezi. Elmondása szerint a cementgyárban 4-5 milliárd forintos fejlesztést követően indulhat újra a termelés, a cég mintegy 300 embert foglalkoztatna. Évi 1 millió tonna cement gyártását tervezték, főleg hazai piacra.

A gyár újraindítása ellen egy civil munkacsoport tiltakozást szervezett, több mint kétezer aláírást gyűjtött össze, ezeket a múlt héten adták át a miskolci önkormányzat képviselőjének.

A protestálók egészségügyi és környezetvédelmi okokból nem értenek egyet a termelés újbóli elindításával. Ugyanakkor elismerték, hogy Miskolcnak nagy szüksége van új munkahelyekre, kormányzati támogatásra. "De nincs szüksége a jelenlegi környezetterhelést várhatóan jelentős mértékben tovább növelő ipari tevékenységre" - mutattak rá.

Erre a HCM 1890 Kft. múlt pénteken közleményben reagált, hangsúlyozva, hogy együttműködik a szakhatóságokkal, az önkormányzattal és Miskolc lakosságával.

"A gyár a működése során a legszigorúbb európai uniós előírásokkal megegyező hazai környezetvédelmi, egészségügyi és más hatósági előírásokat köteles betartani" - jelezték a dokumentumban. Ebben azt is közölték, hogy "a gyár ellen folytatott lejárató kampány miatt a HCM 1890 Kft. büntetőfeljelentést tett, és személyiségi jogi pereket is indít a rágalmazók ellen".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában