Helyi közélet

2015.05.11. 15:29

Térkőtől a gyógynövényig Boldván

Boldva - Zajlik a munka a településen és a földeken is.

Boldva - Zajlik a munka a településen és a földeken is.A megbeszélt időpont előtt tíz perccel érkeztünk meg Boldvára, amikor református műemléktemplom előtti téren zajló munkálatokra lettünk figyelmesek, és ott éppen Csabai Gyula polgármesterre, akivel a találkozót megbeszéltük.

- A tavalyi év folytatásaként két programot „viszünk tovább” a közmunka keretében, az egyik éppen ennek a térkövezésnek a folytatása illetve tovább zajlik majd a községünk járdáinak a felújítása - tudtuk meg a település vezetőjétől. - A belterületi és közutas program keretében a térköveket is magunk gyártjuk, két rázóasztallal akár napi 4-500 darabot is elő tudunk állítani.

Bemutató sétány

A „História völgy” projekt első állomásaként megépült Barátok Háza mellett is folyt a „nagyüzem”...

- A monostor romjai mögött egy bemutató sétányt építünk, ahol a gyógynövényekkel ismertetjük majd meg a látogatókat: itt a történelmi helynek köszönhetően kicsit összefolyik majd a múlt és a jelen - mondta a polgármester.

Aztán a Házba betérve egy pohár helyi készítésű gyógytea mellett folytattuk a beszélgetést.

- A másik folytatódó programunk a mezőgazdasághoz kötődik, melyben 69 ember dolgozik - mondta Csabai Gyula. - Az önkormányzat tulajdonában lévő 4,5 hektár földön továbbra is gyógynövényekkel foglalkozunk, öt hektáron olajtököt vetettünk, míg egy hektáron csicsókát. Ezen felül 1,7 hektáron - itt vannak fóliasátraink is - konyhakerti növényeket nevelünk. Az önkormányzati tanyán pedig 400 fenyőfát ültettünk el, ezeket - amikor elérik azt a kort - akár értékesíteni is lehet.

S ha már a növényeknél tartottunk egy nemes gesztusról is beszámolt a polgármester: - Itt szeretném megköszönni a nagylelkű felajánlását egy deszki vállalkozónak - Tóth Kertészet - akinek a támogatása révén 2000 tő rózsát kapott Boldva, amely még 500 tő futórózsával fog kiegészülni. Ezt egyrészt a település szépítésére fogjuk felhasználni, másrészt pedig a rekultivált szeméttelepünkön egy rózsaligetet akarunk kialakítani. Ez véleményem szerint egy éles, de szép váltás a korábbiakhoz képest azon a területen.

Csabai Gyulával ezután a hosszabb távú tervekről is szót ejtettünk.

- Nyilván figyeljük a következő uniós pályázati kiírásokat, de konkrét terveink is vannak - mondta a polgármester. - A település belterületén a csapadékvíz elvezetés megoldása lenne az egyik kiemelt feladat. A szociális étkezdénkre ráférne a bővítés illetve a korszerűsítés. Az önkormányzat támogatásával a reformátusegyház közösség pályázatot nyújtott be a műemléktemplom felújítására, az engedélyes tervek megvannak, a pozitív elbírálást várjuk, és akkor kezdődhetne a munka... Keressük annak a lehetőségét illetve forrását, hogy egy turista házat létrehozzunk, ugyanis az utóbbi években szerencsére egyre több látogató fordul meg településünkön, kellene egy szálláshely ahol éjszakára is maradhatnának, mert ilyen jelenleg nincs nálunk.

Van feladat

Aztán újra „visszatértünk” a jelenbe, hiszen kilátogattunk az önkormányzat földjére és tanyájára ahol szintén folyt a munka: előbbin a kapálás utóbbin a térkő gyártás.

- Szóval napi szinten is van feladatunk bőven, de ez így jó. Aztán meg már javában szervezzük az immár hagyományos, június 26-27-én megrendezendő IV. Aludttej Fesztiválunkat, ami bízom benne, hogy sok látogatót fog Boldvára vonzani - zárta gondolatait Csabai Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában