Helyi közélet

2015.05.07. 14:31

Szigorúbb lakásrendeletet alkottak Ózdon

Ózd - Elkezdődtek a kilakoltatások az ózdi önkormányzati lakásokból, a kintlévőség megközelíti a 64 millió forintot.

Ózd - Elkezdődtek a kilakoltatások az ózdi önkormányzati lakásokból, a kintlévőség megközelíti a 64 millió forintot.Az önkormányzati vagyon folyamatos tönkretétele, valamint a mérhetetlen pusztítás sarkallta az ózdi városvezetést arra, hogy több mint egy évtized után új lakásrendeletet készítsen. Méghozzá egy olyat, amelyik sokkal szigorúbb feltételeket támaszt a bérlő elé, a város tulajdonában lévő ingatlanok és szociális bérlakások használata során. A rendkívüli testületi ülésen elhangzott számok beszédesek: a lakásokat kezelő Ózdinvest Kft. kintlévősége megközelíti a 64 millió forintot, ebből majd 40 milliót tesz ki a bérleti díj, a fennmaradó részt pedig a be nem fizetett rezsiköltségek adják.

- Arra is van példa, hogy valaki 1996 óta egyetlen forintot sem fizetett, mostanra a tartozása meghaladja a félmillió forintot - tette hozzá az ülésen Janiczak Dávid, Ózd polgármestere. - Közben teljesen lakhatatlanná tették az ingatlant, nagyon sok helyen siralmas állapotok uralkodnak a bérlakásainkban.

Fürjes Pál, fideszes képviselő, korábbi polgármester hozzátette: bár a 15 ezer ózdi háztartás csupán 7 százalékát teszi ki az önkormányzati tulajdonú, mégis nagy horderejű kérdést tűztek napirendre. Az irányt, a törekvést jónak ítélte, ám szerinte minden részletre kiterjedő, pénzügyi, gazdasági, szociális és egészségügyi szempontból is alapos vizsgálatra van szükség, ezért a rendelet még korrekcióra szorul.

Kilakoltatnak

Közben az is kiderült, hogy a városban megkezdődtek a kilakoltatások azokban az esetekben, ahol erről jogerős bírósági végzés van érvényben. Eddig zökkenőmentesen zajlott minden, vagyis a nemfizető családok - többnyire önkényes lakásfoglalók - maguktól elhagyták az ingatlant. Ezzel kapcsolatban Váradi József, a Nemzetiségi Roma Önkormányzat Ózdi elnöke kérdést tett föl a polgármester felé, mégpedig azt, hogy a jövőben mi lesz ezekkel az emberekkel, hiszen ez nagymértékben a roma réteget érinti.

- Én inkább azt kérdezném, hogy mi lesz a sorsa azoknak a lakásoknak, amiket ezek az emberek gyakorlatilag a földdel tettek egyenlővé - vágott vissza Janiczak Dávid. - Ki fogja kifizetni a maguk után hagyott jelentős mértékű tartozást, és ki a felelős azért, hogy gyakorlatilag településrészeket tettek tönkre néhány év alatt. Olyan városrészek pusztultak le, amit korábban dédapáink, nagyapáink generációkon keresztül építettek föl. Ezeknek az embereknek maguktól kellett volna elhagyni a házakat, de ők ilyen körülmények között is jól érezték magukat. Ez nem megengedhető, ráadásul 164-en várnak bérlakásokra, és az ő helyzetükkel is foglalkoznunk kell.

Vitális István, fideszes képviselő arra hívta föl a figyelmet, hogy egy kilakoltatás nagyságrendileg 100 ezer forintba kerül, ennek a költségét pedig a városnak kell előteremtenie. A törekvésekkel, a célokkal maximálisan egyetértett, ám hiányolta a széles körű egyeztetést a kérdésben, ezért előre leszögezte, hogy a frakció tartózkodni fog a szavazásnál. Csak, és kizárólag emiatt - tette hozzá.

Szigorú feltételek

Janiczak Dávid az új rendelet részletes ismertetésekor elmondta: a jövőben erkölcsi bizonyítványhoz kötik a bérlakáshoz jutást, az egy főre jutó jövedelemhatárt pedig a minimálbérhez igazították. A 35 éven aluli párok lakáshoz jutását is igyekeznek segíteni, de ezeket is feltételekhez kötik. Felső, vagy középfokú végzettséghez, valamint öt éven belül két gyermek vállalásához, mert Ózdon nagymértékű az elvándorlás, ez ellen pedig az önkormányzat igyekszik tenni valamit. A polgármester elmondta: évente három ingyenes bérlakást jelölnek ki, ami a fiatal párok számára gesztus értékű, és hozzájárul a városban maradásukhoz.

Ezzel - mármint az ingyenességgel - a Fidesz frakció nem értett egyet, pontosan a rendesen fizetők miatt. Ettől függetlenül Ózd új lakásrendeletét 9 igen és 5 tartózkodás mellett fogadta el a képviselő-testület.

ÉM-ME

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában