Helyi közélet

2015.05.30. 14:04

Közlemény: 125. évforduló – Hagyomány és modernizáció a hejőcsabai cementgyárban

Miskolc - Az újrainduló üzemben kiemelt figyelmet fordítanak a környezetvédelemre.

Miskolc - Az újrainduló üzemben kiemelt figyelmet fordítanak a környezetvédelemre.Augusztustól, több ütemben elindul a munkaerő felvétel, jövő márciusig pedig közel 350 új munkahelyet teremtenek a Hejőcsabai Cement- és Mészipari (HCM 1890) Kft. miskolci cementgyárában. A cégnél már az alapvető felújítási munkálatok is elkezdődtek. Az újraindítás hatósági engedélyeztetése jól halad, a gyár a jövőben is szilárd alapja kíván lenni a miskolci és a hazai építőiparnak.

125 éves hagyománya van Miskolc környékén a kőbányászatnak, a mész-, mészhidrát- és a cementgyártásnak: Weisskopf Adolf 1890-ben nyitotta meg bányáját a görömböly-tapolcai apátság területén. Az évfordulót megújuló üzemében ünnepelte az egyetlen magyar tulajdonú cementgyár, a HCM 1890 Kft.

Kálmán János, a társaság ügyvezetője a megemlékezésen elmondta: a gyár nagyon rossz állapotban volt, mikor birtokba vették, és bízik abban, hogy a szakhatósági engedélyek megszerzését követően a lehető leghamarabb megkezdhetik az újraindításához szükséges nagyberuházásokat. „Az engedélyeztetés során az egyik legfőbb szempont a környezetvédelem. A világszínvonalú technológia garantálja majd az üzem biztonságos működését, hogy semmilyen egészségre ártalmas hatás ne érje a környezetet” – hangsúlyozta Kálmán János. Az ügyvezető hozzátette: a hejőcsabai cementgyártás újraélesztése nemzetgazdasági szempontból fontos ügy, Miskolc városának, de az egész régiónak is alapvető érdeke. A HCM 1890 Kft. az ország egyetlen magyar tulajdonban lévő, tekintélyes építőanyag-gyártójaként nem csak munkahelyeket teremt, hanem jelentős mértékű adófizetéssel is hozzájárul a környék fejlődéséhez.

A nagyjából 12 milliárd forintra becsült fejlesztés csak az engedélyek megszerzését követően kezdődhet. Ennek során kiemelt figyelmet fordítanak majd arra, hogy a szigorú uniós előírásoknak megfelelő szűrőberendezéseket és legmodernebb technológiákat alkalmazzák. A felújítási munkálatokkal párhuzamosan a HCM 1890 Kft. már augusztustól megkezdi a munkatársak felvételét és képzését, így a tervek szerint már 2016. januárjától megindulhat a termelés a gyárban.

A beruházásnak köszönhetően mintegy 350 új munkahelyet teremtenek jövő márciusra. Máris 700 jelentkező van a betöltetlen álláshelyekre, közülük száznegyvenen korábban is a cementgyárban dolgoztak – az ő szaktudásukra, tapasztalatukra mindenképpen számít a HCM 1890 Kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában