Helyi közélet

2015.05.06. 12:55

Aláírásgyűjtés a hejőcsabai cementgyár újraindítása ellen

Miskolc, 2015. május 6., szerda (MTI) - A Miskolc hejőcsabai városrészében lévő, évek óta nem termelő cementgyár tervezett újraindítása ellen aláírásgyűjtésbe kezdenek civilek, akik kezdeményezésükről szerdán tájékoztatták az MTI-t.

Miskolc, 2015. május 6., szerda (MTI) - A Miskolc hejőcsabai városrészében lévő, évek óta nem termelő cementgyár tervezett újraindítása ellen aláírásgyűjtésbe kezdenek civilek, akik kezdeményezésükről szerdán tájékoztatták az MTI-t.

A cementgyár működését ellenző Civil Munkacsoport - civil szervezetek, orvosok, ügyvédek, vállalkozók és környékbeli települések polgármesterei - egészségügyi és környezetvédelmi okokból nem ért egyet a hejőcsabai cementgyár újbóli elindításával, ismételt hulladékégetésével - olvasható a közleményben. Ezért felkérik Miskolc önkormányzatát, és az önkormányzati képviselőket, hogy "akadályozzák meg az egészséget, a környezetet nagymértékben károsító cementgyár- és hulladékégető üzem, az azt kiszolgáló tapolcai kőbánya beindítását.”

A civilek ugyanakkor elismerik, hogy Miskolcnak és lakóinak nagy szüksége van új munkahelyekre, kormányzati támogatásra, "de nincs szüksége a jelenlegi környezetterhelést várhatóan jelentős mértékben tovább növelő ipari tevékenységre."

A tájékoztatás emlékeztet arra, hogy a cementgyár a lakott területtől még elfogadható távolságban működött régen, mára azonban szorosan beépült belterületi övezetbe tartozik, lakóházak veszik körbe. A cementgyári kemencéket gáztüzelésre tervezték, a civilek értesülése szerint most szénnel és "olyan hulladékokkal fűtenék, amelyek listáján veszélyes és nem veszélyes hulladékok egyaránt megtalálhatóak".

Az aláírást kezdeményezők azt is megemlítik, hogy a cementgyártáshoz használt, alternatív fűtőanyagként alkalmazandó gumiabroncs és vegyipari hulladék égetése során relatíve nagy mennyiségű, gáz halmazállapotú, igen mérgező rákkeltő anyagok is képződnek, és kerülnek ki a környezetbe.

A Civil Munkacsoport független szakértőket kíván felkérni a HCM 1890 Kft. Cementgyár létesítése a Kft. Miskolc-hejőcsabai telephelyén megnevezésű környezeti hatásvizsgálati eljárásban benyújtott dokumentáció véleményezésére.

A hejőcsabai gyárat sok éven át a svájci érdekeltségű Holcim konszern működtette, majd 2011-ben leállította a termelést, a dolgozókat elbocsátották.

A gyár az elmúlt évben bírósági végzéssel került Kálmán János vállalkozó érdekeltségébe, aki tavaly áprilisban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hosszú évekig tartó pereskedés után jutott társasága "jogos" tulajdonához, miközben a Holcim sokáig jogszerűtlenül működtette a gyárat.

Ott és akkor közölte: tervei szerint a cementgyárban 4-5 milliárd forintos fejlesztést követően indulhat újra a termelés, a cég mintegy 300 embert foglalkoztat majd, és a tervek szerint 1 millió tonna cementet gyárt évente, főleg hazai piacra.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában