Helyi közélet

2015.05.16. 10:32

A Boschosok is szedték!

Miskolc - Idén már ötödik alkalommal indult útjára az országos szemétszedési akció.

Miskolc - Idén már ötödik alkalommal indult útjára az országos szemétszedési akció.A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma, melynek keretein belül szerte az országban számos vállalkozó kedvű és a lakókörnyezet tisztaságát fontosnak tartó önkéntes „tavaszi nagytakarít”. A szervezők ötödik alkalommal hirdették meg a nagy országos szemétszedést, amire 1600 helyszínen 170 ezer résztvevőre számítanak. A háromnapos akció pénteki kezdőnapján a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. dolgozóit kapta lencsevégre fotóriporterünk, akik idén először csatlakoztak az akcióhoz.

Mit szedtek és mit nem

Mint megtudtuk, a Robert Bosch Power Tool Kft. csapata a vállalat különböző osztályairól jelentkezett önkéntesekből állt össze, vegyesen irodai, illetve fizikai területen dolgozókból. Miskolc belvárosában, a Szinva Park külső területein és a környező utcákban szedték a testi egészséget nem veszélyeztető, az egészségre nem ártalmas hulladékokat.

Kérdésünkre elmondták: a szemétszedés megkezdése előtt a helyi koordinátor tartott egy rövid tájékoztatót a biztonsági előírásokról, arról, mire kell figyelni, hogy senkinek ne essen baja az akció közben. A szervezők külön kiemelték, hogy nem szabad összeszedni építési-bontási törmeléket, gyógyszereket, autó akkumulátort, motorolajat, elektromos és elektronikai berendezéseket, vagy például nagyméretű autóalkatrészeket. Össze lehet viszont gyűjteni bármit, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető és zsákban gyűjthető, illetve abban elszállítható.

Lelkesen gyűjtötték

Hogy miért pont ott szedték a szemetet, ahol? A helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy olyan frekventált, a városlakók által gyakran látogatott csomóponton szedjünk szemetet, amelyből a lehető legtöbb városlakó profitálhat – hangzott a válasz az akcióban résztvevőktől.

A Bosch-kollégák nagy lelkesedéssel, aktívan gyűjtötték a szemetet, demonstrálva ezzel, hogy a Bosch nemcsak a saját területén belüli, hanem az egész város fenntartható fejlődését szem előtt tartja, amelynek a környezetvédelem egy jelentős eleme.


Környezettudatosan

Mint azt a szemétszedési akció kapcsán megtudtuk, a Bosch fontosnak tartja, hogy tevékenysége összhangban legyen az ökológiával, ökonómiával és a közösség iránti felelősséggel. Egyik alapelve, hogy figyeljünk az emberek egészségére, illetve a környezet tisztaságára. Ezen elvek tekintetében kézenfekvő volt csatlakozásuk a programhoz.

A társaság környezettudatossága azonban nem merül ki ennyiben, a Robert Bosch Power Tool Kft.-nél szelektíven gyűjtik a hulladékokat, folyamatoson keresve a lehetőséget a szelektálás bővítésére (például a zöld hulladék komposztálása, a kommunális hulladék arányának csökkentése). Emellett az energiahatékonyság növelésével csökkentik a szén-dioxid kibocsátást, amely jótékony hatással van az üvegházhatásra.

A cég az MSZ EN ISO 14001:2004 szabványnak megfelelő Környezetközpontú Irányítási Rendszert is üzemeltet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában