Helyi közélet

2015.04.14. 07:58

Tilos az égetés, de az önkormányzat engedheti

Borsod-Abaúj-Zemplén - A települések rendeletben szabályozhatják az avar és kerti hulladék eltüzelését.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A települések rendeletben szabályozhatják az avar és kerti hulladék eltüzelését.A bő egy hónapja hatályba lépett Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) miatt sok félreértés adódik. Mikor és milyen körülmények között szabad például kerti hulladékot, vagy tarlót égetni. A szabályzat alapvetően azt mondja ki, hogy belterületen az avar és kerti hulladékok égetésénél az illetékes önkormányzat által megalkotott rendelet az irányadó, külterületen úgynevezett irányított égetés a katasztrófavédelem külön engedélyével végezhető.

A félreértést az adja, hogy az OTSZ szerint ha jogszabály (például az önkormányzati szabályozás) másként nem rendelkezik, a lábon álló növény, a tarló és a növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

Ha nincs, ott az OTSZ

A környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény ugyanis a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe adta az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítását. Az önkormányzati rendelet jogszabálynak minősül, ezért törvényi felhatalmazás alapján, az OTSZ-szel összhangban az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avar és kerti hulladék égetését. Ahol viszont ilyen rendelet nincs, ott erre is az OTSZ tiltása az irányadó.

Szigorúak a szabályok a külterületi, úgynevezett irányított égetésre. A tűz például nem hagyható őrizetlenül, és veszély esetén, vagy ha az irányított égetést befejezték, azt azonnal el kell oltani. Az irányított égetés csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Az irányított égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

ÉM-SZB

Egy példa...

Pár nappal ezelőtt történt, hogy az M3-as autópálya Nyíregyháza felé tartó szakaszán, a 152-es kilométer­szelvényben tarló- és bozóttűz miatt a látótávolság drasztikusan lecsökkent. A katasztrófavédelem munkatársai azonnal megkezdték a tűz felszámolását. A szükséges ideig mindkét pályatesten egy-egy rendőrségi járőrautó fényjelzés alkalmazásával lassította a forgalmat a balesetek megelőzése érdekében. Az ilyen esetek miatt is fontos az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat megalkotása és rendelkezéseinek betartása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában