Helyi közélet

2015.04.07. 14:20

Nézőpont: Fogd a pénzt és fuss!

<em>Már hogy is lehetne átverés egy olyan cég, amelyiknek szép nagy székháza van..</em>. <strong>Kiss László jegyzete</strong>.

Már hogy is lehetne átverés egy olyan cég, amelyiknek szép nagy székháza van... Kiss László jegyzete.Mindig mérd fel a saját kockázatvállalási képességedet: mennyi pénz az, aminek az elvesztését kibírod gond nélkül? Mennyi az, amit esetleg évekig benn kell hagynod a számládon, és nem veheted ki? Mindig diverzifikálj: azaz oszd meg a befektetéseidet különféle kockázatú megtakarítási formák, és intézmények között. Ha valamelyik bedőlne, még mindig ott a többi, és az egyik veszteségét ellensúlyozza a másik nyeresége. Ha sokkal többet ajánlanak, mint a jegybanki alapkamat, vizsgáld meg, vajon miért is cserébe? És így tovább. Mi ez? A befektetési egyszeregy. Az abc. Az, amit minden magyar állampolgárnak fújnia kellene kívülről, amikor elhagyja az alapfokú oktatást, a sokat koptatott iskolapadot. És amiről úgy tűnik, fogalmunk sincs, hiába minden bukta.

2008-ban megtanulhattuk, hogy a valutaárfolyamok elmozdulhatnak durván is. Hogy a részvények elértéktelenedhetnek. Hogy a kis kamatszintű tuti hitelek rémálommá változhatnak egy év alatt. Majd jött a többi. Buda-Cash, Quaestor. Semmit nem tanulunk. Értelmes emberekkel találkozom, akik vakon megvesznek bármit, ha ígérnek nekik egy kis kamatot. Hisznek a ködfüggönyben, a látványban. Mert mindkét példa esetében ennek nagy szerepe volt. Minden dörzsölt pénzbegyűjtő befektetésgründoló tudja, hogy a látszat baromi fontos. Politikusokkal mutatkozni, focit pénzelni, bőkezű mecénásnak feltűnni – hiszen mi, akik szellemileg még mindig Kádár népe vagyunk, bedőlünk. Már hogy is lehetne átverés egy olyan cég, amelyiknek szép nagy székháza van, mindenre telik, a legfelsőbb szinten parolázik. És, ha majd baj is lenne, úgyis megmentik. Mert ezt tanultuk. Emlékszünk a Postabankra? A hanyatt eső macira? Úgy csuklott össze, mint a colostok, holott a Postabank is abszolút beépült mindenhova, mint most a Quaestor, úgy tűnt, az ország legnagyobb pénzintézete lesz, betonbiztos. És néhány bedőlő takarékszövetkezetre és kisbankra? Mindig volt némi habverés, aztán kifizettek mindenkit. A mi pénzünkből. Merthogy az államnak nincs pénze, az a mi pénzünk. Bármibe is fog most kerülni a Budacash és a Quaestor, azt a számlát is mi fizetjük, mert, amit a vagyonból visszaszednek esetleg most, az is a mi pénzünk – volt. És most sem fogunk tanulni. Pár év, és ugyanúgy becumizunk bármilyen szélhámos ajánlatot – elég egy kis színház hozzá, színes füst, népámítás.

Nincs más ellenszer, mint a tudás. Nem kell sok, csak a fentebb említett maximum tíz alapszabály. Ezt még Mari néni is megérti, ha fektetnének bele némi energiát, hogy így legyen. De, a hazai közoktatásnak nem célja felnőtt, önálló akarattal rendelkező állampolgárokat nevelni. Fontosabb a többszáz éve halott költők munkásságát elemezni, mint megtanulni azt, hogyan ne szedje el az első csaló a kínkeservesen megkeresett pénzünket. Meg azt, hogyan lehet az internet soha nem látott hatalmas tudástárát okosan használni. Miként lehet olyan szinten érteni a digitális világ nyelvét, hogy valóban hasznunkra legyen, és ne csak idióta üzeneteket váltsunk egymással. Egyszóval tanítani, és tanulni kellene. Mielőtt jön az újabb csőd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában