Helyi közélet

2015.04.09. 14:46

Leánykollégium: mi lesz a helyén?

Miskolc - Három évvel ezelőtt a Központi Leánykollégiumnak el kellett költöznie régi helyéről. Akkoriban az volt a terv, hogy irodaházként hasznosítaná a város az ingatlant.

Miskolc - Három évvel ezelőtt a Központi Leánykollégiumnak el kellett költöznie régi helyéről. Akkoriban az volt a terv, hogy irodaházként hasznosítaná a város az ingatlant.

Ehhez azonban felújításra lett volna szükség, ahhoz pedig pénzre. Lapunk most utánajárt, mi lesz az épület sorsa, illetve az épület fenntartása mennyibe kerül a városnak.

És más városi ingatlanról is érdeklődtünk.

Önkormányzati épületek: vajon mi lett a sorsuk?

Van néhány ingatlan, amiről nem tudjuk, hogyan szeretné hasznosítani a város.

„Június 30-ával kihasználatlansága miatt megszűnik a Központi Leánykollégium” – erről adtunk hírt még 2012-ben. És arról is, hogy az épületet a város nem értékesíti, hanem a MIK Zrt. kezelésébe adja. Akkoriban még dr. Zsiga Marcell volt a város egyik alpolgármestere, aki azt mondta lapunknak, a leánykollégiumot irodaházként működtetnék tovább, de jelenlegi állapotában bérbe adni nem lehet, hiszen az 1966-ban épült kollégium épületén átadása óta nem végeztek rekonstrukciót. A felújításhoz viszont pénz kellett volna, amit akkoriban pályázati forrásból szeretett volna megszerezni a város.

A három évvel ezelőtti gyors kiköltöztetéskor az is szóba került, hogy a Raiffeisen Bank veszi bérbe az épületet, hogy Miskolcra hozza back office tevékenységét, ezzel közel 850 munkahelyet teremtve. De végül a pénzintézet nem jött Miskolcra. Most arra voltunk kíváncsiak, mi lett az épülettel, illetve van-e már ötlet, hogy mire is hasznosítaná a város, és van-e forrás a felújításra.

A cél változatlan

„A város és a MIK Zrt. célja változatlan, vagyis irodaházként kívánja hasznosítani az ingatlant, mivel Miskolc továbbra sem rendelkezik hasonló szolgáltató központ jellegű irodaházzal” – tudtuk meg Pásztor Imrétől, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs igazgatójától. Hozzátette: a befektetői kedv élénkülésével és megfelelő pályázattal továbbra is az a cél, hogy ebben a szegmensben is felkerüljön Miskolc a befektetők térképére. „Eddig megfelelő pályázat hiánya miatt nem került sor a volt kollégiumi épület átalakítására. Az állagmegóvási munkálatokat elvégzi a MIK Zrt., az épületben pedig továbbra is üzemel a közétkeztetés, tehát az alsó részét használják az épületnek” – mondta.

És egy másik önkormányzati épület, a Petőfi utca 1.-3. szám sorsára is kíváncsiak voltunk. Hat évvel ezelőtt felröppent a hír, hogy az egyik bevásárlóközpont venné meg az épületet és a hozzá tartozó területet, de úgy tűnik, ez vagy nem volt igaz, vagy nem lett az adásvételből semmi. Közben persze a hivatal néhány osztálya, például az anyakönyvi hivatal működött az ingatlanban. De a városháza felújítása idején a miskolci testületi üléseknek is helyet adott az épület díszterme. Majd ugyancsak 2012-ben nyilatkozta azt Pásztor Imre, hogy a Petőfi utca 1.-3.-at nem áll szándékában értékesíteni a városnak, további hasznosítása pedig egyeztetés alatt van.

A Holding bérli

Most újra megkerestük, és megtudtuk: „Petőfi u. 1-3. szám alatti önkormányzati tulajdonú, MIK Zrt. kezelésben lévő irodaházat határozatlan időre a Miskolc Holding Zrt. béreli. Korábban 5 telephelyen működött a vállalat, amely most egy központban, összes egységével és funkciójával együtt egy helyen található, ami csökkenti a fenntartási költséget. Az önkormányzat által EU-s pályázatból korszerűsített irodaházban a Holding és tagvállalatai, valamint az önkormányzati és a város igényeit kielégítő szerverterem és szerverközpont is létesül a Digitális közösség miskolci ÉMOP-os projektjéből finanszírozva.”

A létszám indokolta

Azt is szerettük volna megtudni, a leánykollégium állagmegóvása, illetve a fenntartása mennyibe kerül a városnak, de erre nem kaptunk választ. A leánykollégium elköltöztetésével kapcsolatban Pásztor Imre azonban hangsúlyozta: „Az elköltözést a kollégiumi létszám alakulása (is) indokolta, hogy más kollégiumok kihasználtságát növeljék, ami egészében jelent gazdaságosabb működést.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában