Helyi közélet

2015.04.30. 08:09

Gyorstalpaló magyar kincskeresőknek

<p class="western">Ha gyémánt, akkor Afrika, ha arany, akkor Alaszka. Még ma is emberek ezreit, tízezreit csábítja a gyors meggazdagodás reménye.

Magyarország az utóbbi években többször került az ásványtannal foglalkozó kiadványok címoldalára. Egyetlen év leforgása alatt három olyan ritka és különleges ásvány került elő, amely csak hazánk területén található meg; ezek az ammóniomagnéziovoltait, a klajit és a kabazit-Mg.

Mielőtt ásványvadászatra adnánk a fejünket, meg kell tanulnunk, hogy nem minden ásvány, ami annak tűnik. Az ásványok meghatározott kémiai összetétellel rendelkeznek, szerkezetük rendszerint szilárd, amely szigorú struktúra szerint épül fel. Emellett a kristályosodási módjuk, törésük és fajsúlyuk is meghatározó.

A világon mintegy 4500 különböző ásványfajtát ismerünk, illetve éves szinten 50-60 új ásvány kerül nyilvántartásba. A hazai teljesítmény megsüvegelendő, hiszen egyes években rekordszámú felfedezés és azonosítás történt Magyarországon. Földrajzi és domborzati adottságaink tükrében ásványkutatóink még nagyobb elismerést érdemelnek.

A klajit igazi büszkeségünk lehet, amely nevét megtalálójáról, Klaj Sándorról kapta. Az egyedi összetétellel rendelkező réz-mangán-arzenát ásványból összesen mintegy 4 darab került elő, amelyeket a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Herman Ottó Múzeumban őriznek. A recski Lahóca-hegyen talált kristályok nagysága a fél millimétert sem érik el, darabonkénti ásványpiaci értékük így is 1,5 millió forint körül alakul.

Az ammónium-magnézium-szulfátok közé sorolható ammóniomagnéziovoltaitot Pécs közelében találták meg, a zeolit típusú szilikátásványnak számító kabazit-Mg kristályt pedig a Balaton-felvidéken, a Kalapos-tetőn. Mindkettő ásvány rendkívül apró méretben került elő. A kutatók szerint további előfordulásuk várható. Nem várható viszont a klajit felbukkanása, ez magyarázza a viszonylagos magas értékpiaci árat.

Magyarország területén hozzávetőlegesen 500 ásványt tartunk számon. A most ismertetett három ásvány elsősorban azért érdekes, mert jellemzően csak hazánk területén fordulnak elő, de sok más fajta is megbújik azokon a helyszíneken, ahol a földfelszín sérülést szenved; legyen szó bányáról, erdészeti út feltárásáról, jelentősebb ipari földmunkáról, vezetékek elhelyezéséről...

A különböző kristályoknak és ásványoknak sokan természetfeletti erőt tulajdonítanak; noha ennek tudományos bizonyítása várat magára, szépségüknek köszönhetően ékszerként is csodásan mutatnak. Olyan egyediséget képesek megvalósítani, amit az arany- és ezüstékszerek esetében aligha tapasztalunk.

Link: http://www.gyogyitokovek.eu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában