Helyi közélet

2015.04.25. 16:53

Fekete szalaggal tiltakoznak a hétvégén az ápolók

Miskolc - Ma kezdődik az ápolók Facebookon indult, két hétvégére hirdetett tiltakozó akciójának második „menete”.

Miskolc - Ma kezdődik az ápolók Facebookon indult, két hétvégére hirdetett tiltakozó akciójának második „menete”.Tóth Andreát többes minőségben is kérdeztük: egyrészt mint a Magyar Egészségügyi és Szakdolgozói Kamara Országos Felnőtt Ápolás Szakmai Tagozatának vezetőjét, másrészt mint a Miskolci Semmelweis Kórház Ápolási Osztályának vezetőjét, részben magánembert.

– Az előbbi funkcióm alapján szeretném leszögezni, hogy a közösségi oldalon indult civil kezdeményezés szervezői a kamarát hivatalosan nem kérték föl a csatlakozásra. Az azonban kétségtelen, hogy a mai magyar egészségügyből 26 ezer ápoló hiányzik, s ez a szám pár éve még mindössze 4 ezer volt. Ennek oka, hogy a jól képzett egészségügyi szakdolgozók külföldre mennek, vagy elhagyják a pályát. Az itthon dolgozó 103 ezer kamarai tag 90–95 százaléka nő, akiknek sokszor rámegy a munkára a házasságuk, egyedülállóként nevelik a gyermeküket, s ahhoz, hogy meg tudjanak élni, másod- és harmadállást vállalnak. A kamara korábbi javaslata szerint első lépcsőben minimum 50 ezer forintos azonnali béremelésre volna szükség, amelyet további lépcsőzetes emeléseknek kellene követniük.

Idén már ketten...

Tóth Andrea emlékeztetett: a magánkezdeményezés a nővérek leterheltsége, az alacsony bérek és a túlmunkáért járó bérek ki nem fizetése miatt indult, ennek nyomán országos felülvizsgálat történt, az elmaradásokat rendezték.

– A kamara véleménye, hogy a szabad véleménynyilvánítás joga nem sérülhet, ha a munkájukat tisztességgel elvégzik a szakdolgozók. A mi intézményünkben a főigazgató engedélyt adott a fekete póló viselésére, illetve a szalag kitűzésére. Utóbbit a kamara is támogatja. Véleményem szerint nettó 50–100 százalékos fizetésemelés kellene, hogy megállítható legyen az elvándorlás. Szomorú tapasztalat: az osztályunkról idén ketten mentek külföldre.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában