Helyi közélet

2015.04.18. 14:54

"A lányomnak itt a helye"

Miskolc - Linettet pénteken beíratta édesanyja az iskolába. A kislány a táncot várja a legjobban.

Miskolc - Linettet pénteken beíratta édesanyja az iskolába. A kislány a táncot várja a legjobban.A szülők már hónapok óta mérlegelnek, a gyerekek pedig izgatottan készülődnek. A mostani nagycsoportosok szeptembertől iskolapadba ülnek. Csütörtökön és pénteken kellett a szülőknek beíratniuk gyermeküket valamelyik általános iskolába. Mi a miskolci Fazekas Utcai Általános Iskolában jártunk. Azért épp ezt az intézményt választottuk, mert az elmúlt napokban sok bizonytalanság volt körülötte, hiszen nem lehetett tudni, hogy egyházi lesz, vagy marad állami fenntartásban.

Péntek délelőtt már kevesen jöttek a beiratkozásra, mi is vártunk egy jó darabig, amíg megérkezett az első édesanya kislányával.

Nem volt kérdés

Az édesanya, Csepregi Anett határozottan állította: számukra nem volt kérdés, hogy melyik iskolába járjon majd a gyerek. Mert mindene a zene, a tánc, a színjátszás.

– Az óvónők és az ismerősök is mind azt mondták, ennek a gyereknek művészeti képzésen a helye – árulja el Anett.

Kérdezzük tőle, milyen szempontok merültek még föl, amikor a szülő iskolát választott.

– Fontos a közelség, és hogy maga az intézmény szimpatikus legyen. Amikor belépek az épületbe, legyen az iskola barátságos! Három nyílt napra is eljöttünk, és meggyőződtem arról, hogy ez az intézmény a kislányomnak való. Ezenkívül több barátnőm idejárt, akik azt mesélték, hogy ez az iskola már akkor is nagyon jó volt és erős. Bár az, hogy erős legyen, számomra nem annyira fontos, inkább a magas szintű művészeti oktatás a lényeg. Már azt is eldöntöttük, hogy hegedülni tanul majd a gyerek.

Akkor is ide

Kérdezzük az édesanyától, hallott-e arról, hogy szerette volna a Belvárosi Református Egyházközség átvenni a Fazekas iskolát.

– Igen, hallottam. Nem örültem volna neki, ha egyházivá válik, de a kislányomat akkor is ideírattam volna a művészeti képzés miatt. A vallásos nevelés nem okozott volna gondot, de a hétvégi templomba járás már igen – árulja el.

Amíg mi beszélgetünk, kislánya, Hajdu Linett Jázmin halacskákat színezget a kisasztalnál.

– Sokat gondolok az iskolára – mondja, miközben narancssárgára varázsolja az uszonyokat. – Én úgy tudom, hogy az iskola szép és jó. Kimegyünk majd az udvarra, fogunk ebédelni is és tanulni. Nagyon várom a zenét és a táncot. De a táncot jobban.

Linett azt is tudja, mire való az iskola.

– Iskolába azért kell járni, hogy tanuljunk. Tanulni azért kell, hogy okosak legyünk. De azt nem tudom, miért kell okosnak lenni…

Három elsős osztály

Péntek délután már megvolt a 3 osztályra való gyerek a Fazekas Iskolában. Piskótiné Bukszár Zsuzsanna pedagógustól megtudtuk, a szülők a magas szintű művészeti nevelés miatt hozzák ide gyermeküket. Érdeklődtek, hogy eldőlt-e a fenntartóváltás kérdése, de különösebb kommentárt nem fűztek hozzá. Érdekes jelenség, hogy sok szülő külföldön dolgozik, a gyerekek pedig itthon vannak a nagyszülőkkel. És ez nem is egy-két családra jellemző. Ilyenkor a nagymama hozza beíratni a leendő elsős gyereket. A Fazekasból tavaly egyébként egy egész osztálynyi gyereket kellett elutasítani helyhiány miatt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában