Helyi közélet

2015.03.21. 14:22

Vasárnapi zárva tartás - Zemplénben úgy zárnak, hogy kinyitnak

Miskolc, Szerencs, Sátoraljaújhely - Vannak olyan üzletek, amelyek továbbra is nyitva lesznek vasárnap Zemplénben.

Miskolc, Szerencs, Sátoraljaújhely - Vannak olyan üzletek, amelyek továbbra is nyitva lesznek vasárnap Zemplénben.Tíz nappal ezelőtt még arról írtunk, továbbra is nyitva lesznek az üzletek Zemplénben vasárnaponként, hiszen a világörökségi területek – így a Tokaj történelmi borvidék területe is – kivételként szerepelnek a kereskedelmi üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényben.

Változik a világ

A Tesco külön közleményben közölte, a szerencsi és sátor­aljaújhelyi üzletük március 22-től is nyitva lesz, ráadásul a hét minden napján 24 órán keresztül várják a vásárlókat ebben a két boltban.

A jogalkotó eredeti szándéka az volt, hogy a turisztikai szempontból frekventált területeken lévő üzletekre ne vonatkozzon a törvény hatálya

Azóta nagyot változott a világ, a kormány bejelentette, módosítják a törvényt és a világörökségi területeket kiveszik a kivételezettek köréből.

Megkerestük a kormány szóvivőjét, aki a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) továbbította kérdéseinket, hogy egyrészt miért tették be a kivételek közé a világörökségi helyszíneket a törvényben, majd most mi indokolta ennek visszavonását.

Az NGM Sajtó és Kommunikációs Titkárságáról az alábbi válasz érkezett: „A jogalkotó eredeti szándéka az volt, hogy a turisztikai szempontból frekventált területeken lévő üzletekre ne vonatkozzon a törvény hatálya. Ugyanakkor a kormány számára világossá vált, hogy igazuk volt mindazoknak, akik igazságtalannak tartották a vasárnapi munkavégzés tilalmával kapcsolatban a világörökségi területen lévő kereskedelmi üzletek – és így az ott dolgozók – megkülönböztetését. Tehát az igazságosság jegyében szűkül tovább a vasárnapi munkavégzés tilalmához fűződő kivételek köre is. A kormány ezért kezdeményezte a változtatást, hiszen a cél továbbra is az, hogy akarata ellenére senkit ne lehessen vasárnap dolgoztatni.”

A Tescót is megkerestük, ahonnan az alábbi választ kaptuk: „A törvényi módosulásnak megfelelően a sátoraljaújhelyi és a szerencsi üzletünk, csakúgy mint többi áruházunk, zárva tart majd vasárnaponként. Március 15-e után a Tesco áruházak a korábban megszokott és a törvény, illetve a helyi szabályok által meghatározott időben, hétfőtől szombatig, reggel 6 óra és este 10 óra között várják vásárlóinkat. Továbbra is arra törekszünk, hogy a hét hat napján a lehető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki vásárlóinkat.”

Nem zárnak

Azt, hogy a törvény szövege jelenleg még nem teljesen egyértelmű Zemplénre, az Unio Coop példája bizonyítja, ahol csütörtökön döntöttek arról, továbbra is nyitva lesznek zempléni üzleteik vasárnaponként.

– Valóban van egy ilyen szándékuk a törvényalkotóknak, hogy kerüljenek ki a kivételezettek köréből a világörökségi területek – mondta érdeklődésünkre Pásztor Istvánné, az Unio Coop kereskedelmi igazgatója.

– Azonban egy törvényt kormányrendelettel nem lehet módosítani, a kedden elfogadott törvénymódosításban pedig még nem vették ki a világörökségi területeket a kivételezettek köréből. Egyeztettem az érintett települések jegyzőivel és arra a megállapításra jutottunk, hogy ennek értelmében továbbra is nyitva maradhatunk vasárnaponként és a dolgozók megkapják a 100 százalékos pótlékot. Természetesen, ha a törvényt úgy módosítják a közeljövőben, hogy ezekre a területekre is érvényes lesz a kötelező vasárnapi zárva tartás, akkor a két sátoraljaújhelyi, valamint a szerencsi és tarcali üzleteink sem nyitnak ki vasárnaponként.

„Nem jár elbocsátással”

A Sárospatakon csak „Hegyi”-ként ismert élelmiszerbolt tulajdonosa, Hegyi Tibor azt mondja, egyetért a vasárnapi zárva tartással:– Teljes mértékben osztom a törvény megalkotóinak a szándékát, bár tőlem, kereskedőtől ez kicsit furcsán hangozhat. Eddig is csak a konkurencia miatt tartottunk nyitva vasárnap. Végre minden dolgozónknak lesz egy biztos hét végi szabadnapja és csak a törvény által megengedett vasárnapokon leszünk nyitva. A dolgozóknak is elmondtam, és most is megerősítem, mindez nem fog elbocsátásokkal járni és a fizetések sem fognak csökkenni. Amint a törvénybe bekerül, hogy a világörökségi területeken sem lehet nyitva lenni, akkor mi is bezárunk. Addig viszont nyitva tartunk vasárnaponként is.

Érdeklődtünk a Pen­ny ügyfélszolgálatán, amely szintén üzemeltet boltokat a világörökségi területen Zemplénben, de a telefont nem vette fel senki. A honlapon viszont egyértelműen vasárnapi nyitva tartást jeleznek ezekben az üzletekben, míg a megye más településein nem.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában