Helyi közélet

2015.03.19. 14:13

Vasárnapi zárva tartás: Piacellenes és versenytorzító

Miskolc - Csak bónusz a vasárnapi zárva tartás a kereskedelmet sújtó intézkedések között.

Miskolc - Csak bónusz a vasárnapi zárva tartás a kereskedelmet sújtó intézkedések között.Rövid időn belül összeállhatnak a megyei pályázati kiírások, és a jóváhagyást követően augusztus-szeptemberben indulhat a pályázatok benyújtása, hogy október-novemberben megszülessenek a döntések – tudatta a VOSZ megyei szervezetének éves közgyűlésén Török Dezső, a megyei önkormányzat elnöke. A miskolci City Hotelben tartott szerdai rendezvényen elmondta, hogy a gazdaság fejlesztése és élénkítése, valamint a munkahelyteremtés segítése volt az elsődleges szempont a fejlesztési stratégia megalkotásakor, s ez alapján kell majd döntést hozni a megyei területfejlesztési forrásokról is.

Bihall Tamás, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke a kamarai aktualitásokat ismertetve hangsúlyozta, hogy a regisztrációs kötelezettségnek egyre nagyobb számban – a 35 ezer megyei érintettből 33 ezren – tesznek eleget. Tudatta: 8 hatósággal kötik össze az év végéig az információs rendszerüket, hogy az ily módon rendelkezésre álló adatokkal is segítsék a vállalkozások működését.

Elhibázott döntések

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára elmondta: a kormány számos intézkedésével értenek egyet, de sok olyan van, amit nem tudnak támogatni.

– Minden évben beállunk például a minimálbér emelése mögé, még akkor is, ha tudjuk, hogy ez sok munkaadónak fájó pont. A jelenlegi 320-330 eurós minimálbér azonban gyalázatos dolog, még a görög és portugál is a kétszerese ennek. Ugyancsak támogatjuk a munkahelyvédelmi programot, és a felsőoktatás átalakításával is egyetértünk. Emellett a tiszta verseny pártján vagyunk, ezt szolgálná az EKÁER is, de előzetes szakmai egyeztetés nélkül vezették be.

Elhibázottnak tartja, amit a kormány a közfoglalkoztatásról kommunikál. A felmérések szerint ugyanis a közfoglalkoztatottak 10 százaléka sem marad meg a program lejártával a munka világában. Vagyis burkolt munkanélküliséget teremtünk, ami nem hozza, viszi a pénzt, mégpedig sokat– hangsúlyozta.

Ennél is nagyobb bajnak tartja a tulajdon és a jogbiztonság hiányát.

– Ilyen bizonytalanságban nem lehet beruházni és létszámot növelni. Hiszen nem tudható, mikor milyen különadót vetnek ki – mondta.

A vasárnapi zárva tartást már csak bónusznak tartja a kereskedelmet sújtó intézkedések között.

– Nem lehet úgy szabályozni, hogy kiemelünk 7 áruházláncot, és ellenük hozunk intézkedéseket. Ez piacellenes és versenytorzító. Ráadásul hamis ideológiára ültették rá a törvényt, mely szerint a cél, hogy senki ne dolgozzon vasárnap, mert minimum 1 millió embernek minden körülmények között dolgoznia kell. Innentől kezdve azonban vannak a 200 négyzetméter alatti, és a 200 négyzetméter feletti édesanyák. Előbbiek minden vasárnap dolgozhatnak, utóbbiak nem. Ráadásul előbbiek 50 százalék pótlékot kapnak a mindennapos vasárnapi munkáért, míg utóbbiak 100 százalékot az évi 5 vasárnapért. És ezt senkivel sem egyeztették, pedig a munkaadókra, a munkavállalókra és a lakosságra is jelentős hatással van. Keresetcsökkenést és elbocsátásokat hozhat, ezért is kezdeményeztük a népszavazást, és végig is visszük – jelentette ki.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában