Helyi közélet

2015.03.27. 13:29

Több mint harmincötezer ember közfoglalkoztatására van lehetőség Borsod-Abaúj-Zemplénben

Miskolc, 2015. március 27., péntek (MTI) – Több mint harmincötezer ember közfoglalkoztatására van lehetőség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az idén országos szinten erre a célra 270 milliárd forintot fordítanak, amelyből mintegy 36 milliárd forint jut a megyére – jelentette ki a megyei kormánymegbízott pénteki sajtótájékoztatóján Miskolcon.

Miskolc, 2015. március 27., péntek (MTI) – Több mint harmincötezer ember közfoglalkoztatására van lehetőség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az idén országos szinten erre a célra 270 milliárd forintot fordítanak, amelyből mintegy 36 milliárd forint jut a megyére – jelentette ki a megyei kormánymegbízott pénteki sajtótájékoztatóján Miskolcon.Demeter Ervin felidézte, hogy a közfoglalkoztatásnak két fő típusa a hagyományos és a Start közmunka, amelyet kezdeti lépésnek nevezett a munkaerőpiac felé. A 36,1 milliárd forintnyi összegből Borsod-Abaúj-Zemplénben 17,8 milliárd forintot, a teljes összeg csaknem felét a Start közmunkaprogramban használják fel, 8,1 milliárd forint pedig a hagyományos közfoglalkoztatásban áll rendelkezésre. Országos közfoglalkoztatási programként támogatásban részesült a vízügyi igazgatóság, a vízgazdálkodási társulatok, a nemzeti park igazgatósága, állami és magán erdőgazdaságok, a rendészeti- és katasztrófavédelmi szervek területén megvalósuló programok is. A március 1-jén indult foglalkoztatás így tovább bővül, ennek köszönhetően a megítélt támogatás 4,1 milliárd forint ez évi felhasználását teszi lehetővé áthúzódó forrás felhasználásával.

A Start közmunkaprogram esetében csaknem egymilliárd forinttal kap többet a megye, mint az előző évben, a hagyományos közmunka területén pedig több mint kétmilliárd forinttal több áll rendelkezésre az előző évhez képest – mondta Demeter Ervin. Kitért arra is, hogy az idei forrásoknál a kistérségi Start program nagyobb arányt képvisel, mint a hagyományos közmunka, ez pedig értéket teremt - magyarázta.

A kistérségi Start munkaprogramokban a megye 358 településéből 290 vesz részt, ez csaknem 16 ezer ember foglalkoztatását jelenti – fűzte hozzá. Lórántné Orosz Edit, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója megjegyezte: az idei források több mint 33 ezer ember foglalkoztatását biztosítják, a nem megyei székhellyel rendelkező országos hatáskörű szervezetekhez – például MÁV, Magyar Közút Zrt. – csaknem 1800 ember kiközvetítése történt meg, így 35 ezer ember foglalkoztatása valósulhat meg.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában