Helyi közélet

2015.03.12. 13:54

Szívügyük a kilátó, felújíttatnák

Miskolc - Magánemberek és vállalkozók segítségére számítanak: így fejlesztenék az Avastetőt.

Miskolc - Magánemberek és vállalkozók segítségére számítanak: így fejlesztenék az Avastetőt.Nem kevesebbet talált ki néhány miskolci lokálpatrióta, minthogy felújítják, majd üzemeltetik az Avasi kilátót, és a hozzá kapcsolódó avastetői parkot. Elképzelésüket nemrégiben megosztották a miskolci önkormányzattal is, ők úgy tűnik, nem zárkóztak el az elképzeléstől, bár tény, döntés még nem született az ügyben. Hogy miről is van szó?

– 4–5 éve született a gondolat – mondja Rák Mónika projektgazda. Sokfelé járt a világban, és (mint fogalmaz) ezt a várost minden részletében ugyanolyannak szeretné megélni, mint bármely modern várost Európában. A kilátó kifejezett szívügye, mert szerinte az épületből élvezhető panoráma világviszonylatban is kivételes. Nem hagyta nyugodni, hogyan lehetne életet lehelni az épületbe, de rá kellett jönnie, hogy minden ötlet nagyon sokba kerülne. Ráadásul a bérlői státusz tovább növeli a fejlesztési ráfordítás és megtérülés kockázatát. Aztán kitalált egy szerinte egyszerű megoldást, amelynek lényege, hogy „porlasztani kell” a kockázatot. Az elképzelést már kész koncepcióként tárta Túrmezei Tamás barátja elé (ő lett a projekt egyik szakértő vezetője) s mára létre is hozták a teljes fejlesztési projektet.

Húsz éven át

– A lényeg: sok kisebb befektetőt kell keresnünk, akik saját forrásaikból áldoznak a kilátó és környéke felújítására – magyarázza Rák Mónika. Pontosan száz magánemberre, és ugyanennyi meghatározó cégre gondolnak. Szó sincs vásárlásról, továbbra is az önkormányzat tulajdona maradna a beruházás teljes területe, viszont a fejlesztést közösségi finanszírozással oldanák meg. „Bármit alkotunk, az a város tulajdona lesz”, szögezik le. Hangsúlyozzák: akik befektetnek, később is rendszeresen oda fognak járni. A cél az, hogy az így alakuló gazdasági csoport hosszú távon – húsz éven át – üzemeltetné a teljes projektet. Az egyes tagoktól befolyt összeg azonban csak az önrész lenne, a többire az önkormányzat együttműködésével pályáznának. Túrmezei Tamás megjegyzi, több tucat potenciális befektetőt kerestek meg személyesen az elmúlt hónapokban, túlnyomó részük lát fantáziát a tervekben, és támogatásáról biztosította a projektet.

És hogy milyen lenne a felújított kilátó és a környéke? A projektvezetők térképen és látványterveken mutatják elképzeléseiket. A tervezet a közeli borutak, borospincék megújítási terveihez is illeszkedik: ha a kilátó és környéke felvirágozna, akkor szerintük azokban is több fantáziát látnának a vállalkozó szelleműek. (Elképzelésük egyébként rímel a miskolci önkormányzat történelmi Avas fejlesztési koncepciójával is.)

Magának az Avasi kilátónak a sziluettjét megőriznék, de új „ruhába öltöztetnék”. Fenn egy elegáns szalonétterem működne, amelyben a vendégek a panorámán túl a társasági élet nyüzsgését is élvezhetnék. Alatta a kilátóteraszon kávézó, cukrászda kapna helyet, valamint nyaranként egy koktélterasz. A földszinti, talajszint is egy kilátószint, amelyet bevonnának a projekt aktív területei közé: igényes turista vendéglátás helyszíneként. Lenne itt szökőkút, játszótér és utcabútorokkal berendezett pihenő rész is.

A belváros része

S hogy miért jönnének fel a látogatók az Avas tetejére?

– A legnagyobb attrakció az avastetői park lesz – mondják. A terület most is szép, csak kihalt. A projektnek köszönhetően az új parkba a világ különleges kilátóinak, tornyainak embermagasságú makettjei kerülnének, úgy 50 darab.

– A parkjelleget semmiképp nem veszítené el – fűzi hozzá Rák Mónika. S megjegyzi, ekkor már szinte a belváros része lesz a környék, így óriási vonzerővel bír majd. A beruházás része lenne még egy 200 fős konferenciaterem a hajdani Pfliegler-villa helyén, s felújítanák a szabadtéri színpadot (ennek már csak romjai vannak meg) is, itt napi szinten lennének előadások, a tervek szerint többek között a városi iskoláknak adnának bemutatkozási lehetőséget.

Libegő menne az Avasra

Végére maradt a szerintük legnagyobb attrakció: egy libegőben is gondolkodnak: a Városház tér közeléből indulna, és néhány perc alatt érne fel a kilátóhoz. Túrmezei Tamástól még megtudjuk, ők úgy gondolják, hogy 2017 tavaszára valósulhatnának meg az elképzeléseik. Csakis az összes projektelem együtt, mert csak így lenne szerintük gazdaságilag is működőképes komplex egész. A nyár elejére felállhatna a civil szerveződés, amiből megalakulhatna a gazdasági társulás. Utána jöhetnének a pályázatok, 2016-ban indulhatna a kivitelezés. A projekt részletein már dolgozik egy team, mindezek elérhetők honlapjukon: avasikilato.com


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában